Algunes de les persones de l'Aquarius podrien arribar al centre de Can Corona de Mataró

Algunes de les persones que viatjaven a bord de l'Aquarius. Foto: SOS Mediterranée

Homes joves, sols i procedents de països com Veneçuela, Síria o estats de l’Àfrica Subsahariana. És el perfil majoritari de les persones ateses al Centre d’Atenció de Refugiats de la Creu Roja a Mataró. El centre va obrir el mes d’agost de l’any passat a Can Corona, una finca particular de la Cinc Sènies, cedida per instal·lar-hi aquest equipament. Fins a una quarantena de persones han rebut atenció en els deus mesos que porta obert el centre, tant a Mataró com als municipis d’Arenys de Mar i Santa Susanna, on també s’hi acull persones que necessiten atenció humanitària. Malgrat el que més crida l’atenció a la societat són els refugiats que arriben a Europa fugint de la guerra de Síria, la problemàtica dels immigrants, refugiats, exiliats, apàtrides o sol·licitants d’asil és molt diversa. N’hi ha que han arribat per motius polítics, d’altres religiosos o de connotació sexual, fugint de països on l’homosexualitat està penada amb la mort. Explica Núria Vergé, coordinadora del Centre d’Atenció Humanitària de la Creu Roja a Mataró que l’atenció que es dóna en aquestes primeres etapes d’integració d’acollida s’orienten sobretot a donar atenció emocional i psicològica, pel gran stress posttraumàtic amb el que arriben.

Fa una setmana, l’arribada del vaixell Aquarius i altres dues embarcacions que l’acompanyaven amb més de 600 persones rescatades al mar, va posar en alerta la societat. Una situació molt més habitual del que es pugui pensar. Així, Vergé detalla la quantitat de persones que cada setmana travessen l’estret de Gibraltat en pastera. L’arribada per aquest canal és contínua i no es dóna a l’abast a atendre a tots els que arriben. De moment i pel que fa als que han arribat a bord de l’Aquarius, algunes d’aquestes persones podrien arribar a Mataró, sempre que compleixin amb els requisits que previstos en matèria de refugiats o asilats polítics.

El Centre de Can Corona es va obrir el mes d’agost de l’any 2017 a Mataró, després que no fructifiqués la primera opció d’ubicar aquest equipament de la Creu Roja en un altre municipi del Maresme.

Informa: C. Salad