Alerta per neu al Maresme

La cota de neu anirà dels 200 als 300 metres. Mataró ha activat el Pla d’Actuació Municipal per nevades

El Servei d'Espais Públics Foto: Ajuntament
El Servei d'Espais Públics Foto: Ajuntament

Mataró es prepara per l’arribada de neu

Les prediccions meteorològiques indiquen que demà hi haurà un canvi de temps i, segons el Meteomar del Consell Comarcal del Maresme i el Servei Meteorològic de Catalunya, la cota de neu pot baixar fins als 200 metres. . A Mataró aquest llindar afecta les urbanitzacions de Can Vilardell, Les Sureres i la Cornisa. Aquest dilluns a la tarda s’ha tirat sal per evitar el glaç de les carreteres principals d’aquestes urbanitzacions. També se’n tirarà als entorns de l’Hospital de Mataró, situat a una cota de 150m.

Xavier Benet, tècnic de Protecció Civil: "Aquesta tarda es començarà a tirar sal preventivament en aquestes urbanitzacions. Cal evitar la mobilitat no necessària d'aquelles persones que viuen en cotes que hi ha previsió de neu i tenir cura de les persones vulnerables: infants i persones grans".

Protecció Civil recomana a la població que es mantingui informada sobre l’evolució de les condicions meteorològiques i que s’evitin els desplaçaments innecessaris, especialment entre les 7 del matí i les 5 de la tarda. En cas d’agafar el vehicle, cal consultar les previsions meteorològiques i l’estat de la xarxa viària, comprovar l’estat de les bateries dels dispositius mòbils, el dipòsit de benzina i, sobretot, disposar de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge.

Les precipitacions no haurien de ser importants

La neu podria arribar a la ciutat i a la comarca demà a primera hora del matí però, segons Quim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, les precipitacions no haurien de ser importants. De fet, no es descarta veure caure flocs de neu a primera línea de mar. Les temperatures mínimes pujaran i aniran dels 5 als -1 graus mentre que les màximes baixaran i oscil•laran entre els 2 i els 8 graus. Diumenge la temperatura va baixar dels 0 graus a Mataró, un fet que no es donava des de 2018.

Quim Serra, emteoròleg Consell Comarcal del Maresme: "S'esperen precipitacions que s'afegiran a aquesta entrada d'aire fred que ja ens ha portat dues nits amb una temperatura per sota dels 0 graus. Tot això s'hi suma al fet que demà, per fi, tindrem precipitacions. No sembla que hagin de ser precipitacions importants. Però en un primer moment, quan comenci a precipitar, és fàcil que la cota de neu es pugui situar arran de costa."

L’última vegada que va nevar dins del terme municipal va ser el 2010. Si bé al centre de la ciutat, no va acabar d’agafar, a les urbanitzacions sí que ho va fer.

L’episodi de fred, però, té les hores comptades. Quim Serra assenyala que tot i que la neu, si cau, podria arribar fins als 5 centímetres en zones altes del terme municipal com ara a Can Bruguera, al llarg de la tarda la cota aniria pujant fins el 700 o 800 metres.

En aquest sentit, s’espera que dimecres els termòmetres s’enfilin als 13 o 14 graus. Les temperatures però està previst que tornin a estar sota zero el proper cap de semana.