Ajuntaments i veïns podran denunciar ocupacions conflictives

La Generalitat proposa fer canvis legislatius per lluitar contra les ocupacions amb caràcter delinqüencial. S’espera que en sis mesos la modificació de llei podria entrar en vigor

La Generalitat de Catalunya calcula que en sis mesos podrien entrar en vigor els canvis legislatius per lluitar contra les ocupacions conflictives. Aquests canvis en la Llei de l’Habitatge, però també en el Codi Civil, permetran que ajuntaments i comunitats de veïns puguin denunciar una ocupació conflictiva, quan la propietat no ho hagi fet. D’aquesta manera es podrà trobar una solució per totes aquelles ocupacions conflictives, que sense denúncia del propietari, queden sense poder-se resoldre. En moltes ocasions es tracta d’ocupacions d’immobles propietat de grans tenidors que tot i generar problemes de convivència de forma recurrent no compten amb una denúncia i fan impossible que l’administració hi pugui actuar. Les modificacions s’estan redactant ara. El calendari dels pròxims passos l’ha explicat a tvmataró el director general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Joan Ramon Casals.

Joan Ramon Casals, director general de Dret de la Generalitat:

“Estem acabant d’escriure l’articulat. En principi durant el primer mes aquesta proposta normativa estarà en mans del govern i anirà al Parlament. Un cop al Parlament, esperem que en un termini de sis mesos, podria estar en vigor”

El Maresme o la Selva són algunes de les comarques amb més ocupacions de caràcter delinqüencial, tot i que els conflictes es concentren a tota l’àrea metropolitana. Aquesta problemàtica podria començar a solucionar-se amb aquests canvis legislatius anunciats pel govern català. La justícia, però, va al seu ritme i malgrat aquest pas endavant, caldran més accions en paral·lel per eradicar el problema.

Joan Ramon Casals, director general de Dret de la Generalitat:

“És un pas previ que és que s’activi aquesta acció de desocupació en els casos en què el propietari perquè s’ha desentès no ho fa. També requeriria que les lleis processals, que són competència de l’estat espanyol, també milloressin la seva velocitat, per tal que aquest problema es pogués resoldre el més aviat possible. El problema de les ocupacions, que a Mataró també patiu, requereix de l‘actuació conjunta de les administracions. I nosaltres el que fem és posar una eina més a favor dels dos col·lectius que més ens ho han demanat que són els ajuntaments i les comunitats de veïns"

Amb aquesta nova mesura es pretén, també, destinar aquestes llars a habitatge social. Un fet que donaria resposta a una llarga reivindicació feta pels ajuntaments.

Informa: M.Gómez / A.Gual

Tags: