Activat el protocol per fred a Mataró

L'Ajuntament de Mataró ha activat aquest migdia el protocol per baixes temperatures davant la previsió que el termòmetre arribi a 0º graus aquesta propera nit i matinada. El protocol estableix circuits de coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d'onada de fred.

S'han activat mesures concretes establertes per aquest protocol. S'ha habilitat l'alberg municipal de Can Soleret, gestionat per la Creu Roja. Aquest espai és l'espai necessari per atendre les persones sense sostre que necessitin passar la nit a recer. L'alberg disposa de 12 places i estarà obert des de les 22h fins a les 8h de demà al matí. A més, també es distribuiran kits per passar la nit entre aquells que no vulgin anar a passar la nit a l'alberg.

D'altra banda, el Servei de Benestar Social ha activat el protocol d'avisos per fer arribar els consells de protecciío als 1635 usuaris de teleassistència i als 922 de les empreses d'atenció domiciliària de Matyaró. A més l'Agència d'Atenció a les Persones amb Dependència ha començar a fer trucades de seguiment a les persones més vulnerables i fràgils de la ciutat. Són 390 persones, principalment gent gran que viu sola i té malalties cròniques.

L’Ajuntament recomana a la població que es mantingui informada sobre l’evolució de les condicions meteorològiques i segueixi els consells de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya davant situacions d’onada de fred i baixes temperatures. Especialment s’aconsella evitar els canvis sobtats de temperatura i estar pendent sobretot de les persones grans, els nadons i infants, i les persones amb problemes respiratoris; vestir-se amb roba adient pel fred si s’ha de sortir de casa i protegir-se cara i cap.

Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat. Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

Finalment, el Servei d'Espais Públics ha tancat el sistema de reg de les zones verdes per evitar la formació de plaques de gel si la temperatura baixa dels zero graus.

Qui ja va actuar ahir davant aquest episodi de baixes temperatures va ser el CAAD Maresme. El Centre d'Animals d'Acollida, que gestiona el Consell Comarcal, manté activat el projecte #ambtunotincfred per trobar cases d'acollida pels gossos més sensibles a les baixes temperatures: cadells, de pèl curt, animals grans o aquells que pateixen alguna malaltia. Són una quarantena els animals que necessiten sortir urgentment del CAAD.