Acord per restaurar i conservar les dunes de la platja del Varador

L’Ajuntament i l’entitat Natura han signat un acord per recuperar la biodiversitat típica de la zona, garantir-ne la conservació a llarg termini i difondre la importància mediambiental de les dunes

Fotografia: Mataró Audiovisual

Recuperar la biodiversitat autòctona de les dunes de Mataró, eliminar les espècies invasores i garantir-ne la conservació a llarg termini. Amb aquests objectius l'Ajuntament i l'entitat Natura han signat un acord de custòdia de les dunes de la platja del Varador, que aquest any compleixen 21 anys.

El juny de l'any passat, l'Ajuntament va acordonar els espais dunars per ajudar a preservar-los arran d'un acord de Ple. Ara, es vol fer un pas més i difondre'n la importància ambiental i paisatgística que tenen.
Segons el president de Natura, Oriol Bassa, una bona conservació de les dunes pot esmorteir els efectes del canvi climàtic. En cas de temporals com el Glòria, les dunes de la platja del Varador podrien "fer d'esponja" i evitar destrosses en el front marítim de Mataró. Aquests espais, a més, serveixen com a reserves de biodiversitat o protegir la costa de l'erosió.

D'altra banda, el regidor de Sostenibilitat Xesco Gomar assegura que mantenir-les en bon estat també pot crear un nou pol d'atracció per a Mataró i a més millorar l'educació mediambiental. En aquest sentit es preveu instal·lar rètols informatius sobre les dunes i un plafó amb informació sobre l'acord amb Natura.

Entre les tasques que es faran, s'analitzarà una part de la duna que s'ha restaurat de manera natural per poder reproduir aquesta situació a la resta d'espais. Un cop fet aquesta anàlisi es treballarà per recuperar la vegetació autòctona de la zona.
El consistori, per la seva banda, es compromet a aplicar les mesures mediambientals necessàries com no fer neteja mecanitzada o no permetre l'entrada de persones ni gossos a l'espai delimitat, entre d'altres.

L'acord entre l'Ajuntament i Natura és fins a l'any 2024, quan l'entitat calcula que la gran part de la feina de restauració de les dues estarà feta. A partir del 2024 no es descarta que es prorrogui anualment.

 

Informa: S.Ruiz