7 de cada 10 operacions que es fan a l'Hospital de Mataró són sense ingrés

Més del 65% de les operacions de cirurgia major que es fan a l'Hospital de Mataró són sense ingrés. Es porten a terme des de la Unitat de Cirurgia sense Ingrés, que aquest any celebra el seu 25è aniversari com una de les pioneres de la sanitat catalana. De les més de 8.000 operacions programades per l'any passat, entre les que no estan incloses ni les operacions d'urgències ni les de cirurgia menor, 6.596 les va realitzar aquesta unitat. A l'Hospital de Mataró, el tipus d'intervencions que es fan des d'aquesta unitat són diverses, algunes de força complexitat com les intervencions a la vesícula biliar, tiroides o reparació de lligaments de genoll o espatlla. A la ciutat, aquesta unitat va començar a treballar a mitjans de l'any 1994 a l'edifici de l'Aliança, un dels dos antics edificis del Consorci Sanitari de Mataró.

Al pacient que és susceptible de fer cirurgia sense ingrés se li ofereix aquesta possibilitat i un cop accepta entra en llista d'espera. Quan arriba el dia en què ha de ser operat el pacient ingressa en la Unitat de Cirurgia sense Ingrés, passa al bloc quirúrgic i d'aquí un cop operat i havent passat per reanimació se'l porta a la sala d'adaptació al medi que té la mateixa unitat. Quan es considera que se li pot donar l'alta el pacient torna a casa amb una sèrie d'instruccions pel postoperatori i un telèfon al qual pot trucar si té cap problema. Al pacient també se'l truca al cap de 48 hores conèixer la seva evolució. Segons el doctor Lluís Hidalgo, coordinador de la unitat de l'Hospital de Mataró, les alternatives a l'hospitalització convencional, com ara la cirurgia sense ingrés tindran un paper preponderant en la sanitat del futur, tant per la seva capacitat per millorar el postoperatori del pacient com per l'optimització de recursos que permeten.

El principal escull amb què es troben des de la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés, una problemàtica extensible a la totalitat del centre hospitalari mataroní, són els 9 quiròfans que el centre té actualment. Segons el doctor Hidalgo, i tenint en compte que l'àrea assistencial de l'hospital de Mataró és d'uns 270.000 habitants aproximadament, en farien falta com a mínim 14. Aquest dèficit afirma, repercuteix directament en les llistes d'espera i afecta la pràctica clínica diària.

Informa: A. Gual