400 mil euros al Maresme per afrontar la plaga del Tomicus als boscos

La comarca del Maresme disposarà de 400 mil euros per afrontar la plaga del Tomicus als boscos. Una partida econòmica que arriba en 200 mil euros per part de la Generalitat –aportació llargament reivindicada- i en 200 mil més per part de la Diputació de Barcelona com a ajuda extraordinària. Des del Consell Comarcal del Maresme alerten que aquests diners no són suficients perquè hi ha 860 hectàrees afectades i l’aportació no arribaria al cinquanta per cent de la zona afectada. Es tracta de retirar tota la fusta morta, tant per la sequera com per l’afectació del Tomicus, perquè no quedi com a combustible per a incendis forestals. La situació, segons el Consell Comarcal, és complicada i complexa. 

La plaga del Tomicus afecta principalment a la zona central i nord de la comarca del Maresme, tot i que no ha parat d’expandir-se en els últims anys. Les associacions de propietaris de boscos del Maresme són ara els encarregats de prioritzar les zones a les que es podrà actuar gràcies a l’aportació econòmica que els arriba.

En paral·lel el Consell Comarcal ha presentat als municipis la campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”. Una campanya que té per objectiu conscienciar a la ciutadania però també als ajuntaments del risc que suposa tenir edificacions o nuclis de població al costat de zones forestals en cas d’incendis. A més també planteja diferents mesures d’autoprotecció que es poden dur a terme per minimitzar al màxim els efectes negatius d’aquest risc.

Informa: M.Gómez