3 detinguts en el desallotjament d’un local ocupat a Rocafonda

L’actuació, duta a terme per un operatiu format per Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional, s’ha saldat amb 6 identificacions i 3 detencions. Dues d’elles per incompliment de la llei d’estrangeria i una tercera, per una ordre judicial pendent

Fotografia: una de les tres detencions practicades aquest dimarts al matí a un local del barri de Rocafonda (tvmataró)

Desallotjats els inquilins que habitaven al local situat al número 38 del carrer del Poeta Josep Punsola just davant del Centre Cívic Rocafonda El Palau. L’immoble estava ocupat des del passat 9 de desembre i, com a mínim, hi residien 6 persones. Ha estat aquest dimarts al matí quan per requeriment judicial, un operatiu conjunt comandat per la Policia Local de Mataró i on hi ha participat també patrulles de Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional, ha dut a terme el llançament. L’actuació s’ha saldat amb 6 identificacions i 3 detencions.

Raúl Guerrero (sergent de la Policia Local de Mataró): En el dia d’avui hem pogut identificar 6 persones que estaven pernoctant. 3 persones han acabat detingudes, una per recerca judicial i dues per situació irregular a l’estat espanyol.

El desallotjament s’ha produït per via administrativa. Aquest procediment, habilitat per part del consistori al 2020, permet decretar el desallotjament administratiu d’immobles ocupats quan es detecta risc energètic, sanitari o estructural. En el cas del local de Rocafonda, una inspecció duta a terme el passat 23 de març va concloure que el local “presentava deficiències higièniques i sanitàries greus” sent un risc per a la salut dels propis ocupants i per les persones de l’entorn. En total s’han executat fins a 106 desallotjaments per aquest procediment en 3 anys.

Raúl Guerrero (sergent de la Policia Local de Mataró): Les persones que s’han identificat per l’ocupació són persones que estaven residint. Ja havien estat notificades amb anterioritat i la qüestió era pel perill de salubritat i el risc que hi havia per les mateixes persones i per la resta de la vivenda.

L’immoble que aquest dimarts al matí ha estat desallotjat és propietat de la Cooperativa de Vivendes de la Unió de Cooperadors. Antigament, havia estat un supermercat i més recentment, una escola d’adults municipal. Actualment però, estava pendent d’un canvi de titularitat. Segons expliquen des de l’entitat, quan es va produir l’ocupació a finals de l’any passat van actuar amb rapidesa presentant una denúncia. Tot i que es va celebrar un judici ràpid en el qual es va decretar el desallotjament, la resolució es va impugnar i el procediment va quedar aturat. Paral·lelament però, es va iniciar la via administrativa per la insalubritat que presentava el local, i ha estat a través d’ella amb la qual s’ha aconseguit l’autorització judicial per executar el llançament. Un cop finalitzat l’operatiu, l’habitatge ha quedat tapiat per evitar nous intents d’ocupació.