20 anys de l’assassinat d’Helena Jubany

La família torna a demanar l’adhesió del cos dels Mossos d’Esquadra al cas després que ahir el jutge acordés investigar a Xavier Jiménez

Tenia 27 anys, treballava com a bibliotecària a Sentmenat, on s'encarregava de la secció infantil, i també va col·laborar a la Televisió de Mataró. És l'Helena Jubany i avui es compleixen 20 anys del seu assassinat. El 2 de desembre de 2001 es va trobar el seu cos al pati interior d'un bloc d'edificis de Sabadell. Abans de ser assassinada havia rebut dos anònims. El primer, acompanyat per una orxata i el segon, venia amb un suc de préssec. Després de trobar-se malament en veure-se'l, el suc va ser analitzat i hi van trobar 'benzodiazepines', els mateixos somnífers que es van trobar al cos de l'Helena.

Dues dècades no han servit per esclarir qui va ser l'autor del crim. La família no ha deixat mai de lluitar perquè la justícia reprengui el cas i es pugui trobar i jutjar l'assassí de l'Helena. A diferència del que passa a altres països, a Espanya el Codi Penal estableix que els crims prescriuen al cap de 20 anys de ser comesos per a aquelles persones que no han estat investigades abans (Tot i que a aquest compte enrere s'hi sumen els 3 mesos d'inactivitat per la pandèmia). És per això que la família ha continuat aportant proves per mantenir obert el cas i que s'investigui a tres persones que sempre han considerat sospitoses.

Ahir, contra tot pronòstic, el jutge Juan Díaz va acordar citar com a investigat a Xavier Jiménez, un altre dels sospitosos que coneixia l'Helena a través de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), arran d'una nova prova aportada per la família. Es tracta d'un correu electrònic que ha trobat un informàtic forense contractat pels familiars al disc dur de l'ordinador de l'Helena on apareix una frase amb un context semblant a un dels anònims que va rebre. A partir d'aquí es faran proves cal·ligràfiques al sospitós, una petició que l'advocat de la família, aleshores Pep Manté, ja havia demanat l'any 2003.

Joan Jubany, germà de l'Helena, demana implicació policial i que els Mossos d'Esquadra es puguin adherir a la investigació, que ara és competència de la Policia Nacional, per acabar d'impulsar el cas.

Informa: J.Peñaranda/ C.Salad