12.000 mataronins van ser atesos per Creu Roja, tot i que la pobresa és "més intermitent"

L’Observatori de la pobresa de la Creu Roja assegura que a dia d’avui la pobresa és intermitent. Aquesta és la conclusió que extreuen de l’onzè estudi de l’Observatori. La Creu Roja afirma que, a dia d’avui,  hi ha dues tendències marcades. D’una banda, persones en procés de recuperació econòmica i, d’altres, en la cronificació. Parlant de recuperació, l’estudi assegura que el 36% de les persones que abans acudien a la Creu Roja avui ja no necessiten la seva ajuda. Pilar Millán, responsable de l’observatori, explica que les dades conviden a l’optimisme, tot i que cal tenir en compte que aquest col·lectiu de gent té una fragilitat considerable, així que caldrà veure els propers anys si es converteix en una situació definitiva.

Malauradament, no totes les dades són positives. El 64% de la mostra indica de pobresa crònica. Parlem de gent que es mantenen en situació de pobresa dos dels tres darrers anys. Per això la tendència de l’últim any és tan marcada. Els que tenen indicis de recuperació i els que es tornen crònics. En aquest darrer cas, també cal tenir en compte que el punt de partida dels fills d’aquestes famílies és complicat, per tant, es pot convertir en un problema generacional. A més, la tendència actual fa que es mantingui el concepte de  “treballadors pobres”. Aquells que malgrat tenir una feina necessiten l’ajuda de diverses entitats per subsistir.

Com apunta el coordinador de Creu Roja Mataró, Santi de Arco, a la ciutat, l’any 2017 es van atendre 12.000 persones, gairebé un 10% de la població. Es van fer a prop de 80.000 accions, entre accions formatives, recerca de feina o alimentació. Unes dades similars a les del conjunt català.

Segons l’estudi, també cal tenir en compte les condicions de les feines: cal que siguin dignes. Perquè la temporalitat dels contractes fa que siguin per hores, o jornades reduïdes, que, afegit amb salaris precaris fan que els treballadors no se’n surtin. De fet, el 38% de la població té menys ingressos que despeses, perquè algunes d’elles estan endeutades.

Per això Creu Roja es planteja les ajudes que necessita la població. Sobretot els més necessitats. Les persones que tenen més de seixanta anys són el col·lectiu més vulnerable. Però cal tenir en compte els joves: fills de famílies que pateixen les conseqüències de la crisi. Per això volen fer un circuit de capacitació formativa i aconseguir minvar els percentatge de població necessitada.

Informa: M. Rodríguez