“Sense ajudes un de cada quatre bars i restaurants de Mataró i el Maresme no podran tornar a obrir”

Una quarta part dels bars i restaurants de Mataró i el Maresme no podran tornar a obrir un cop superades les fases més restrictives del desconfinament. Els més de dos mesos tancats han fet molt de mal a un sector, que encara tardarà a recuperar la normalitat. Això fa que molts no puguin tornar a apujar la persiana i que d'altres, tot i provar d'obrir, potser no podran arribar a finals d'any. Després de perdre la campanya de Setmana Santa, ara veuen com també podrien perdre la d'estiu, fet que representaria un any pràcticament en blanc. Afirmen que sense ajudes directes pel sector, aquest s'ensorra i avisen del gran impacte que això tindrà en els índexs de desocupació. Explica el president del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, Enric Bartrés, que molts dels propietaris es veuran obligats a passar de l'ERTO a l'ERO un cop aquests s'extingeixin.

El sector se sent abandonat per les administracions, a qui retreu que no estan posant facilitats ni donant ajudes realment efectives. Expliquen que els préstecs que s'ofereixen són insuficients, perquè impliquen una despesa futura que no saben si podran afrontar i reclamen una injecció de diners per evitar que el sector quedi profundament afectat. Per ara, les úniques ajudes a les quals es poden acollir impliquen als autònoms, però les estrictes condicions deixen fora a gran part dels restauradors i petits propietaris del sector. Bartrés explica que molts propietaris estan fent mans i mànigues per poder seguir i que el sector està disposat a fer sacrificis, però afirma que sols no ho podran aconseguir.

Tot i que encara no s'ha explicat com serà la "nova normalitat" anunciada pel govern i a la que s'arribarà un cop superades les fases, temen que aquesta no presenti unes condicions favorables pel sector, ja sigui perquè limiti l'aforament de persones als establiments, perquè obligui a fer importants inversions o per la falta de clientela. De moment els que segueixen endavant resten a l'expectativa de quines mesures contretes de seguretat caldrà seguir. Gel hidrològic en entrar i sortir del bar o restaurant, la possibilitat de menjar amb guants, potenciar els torns de menjador o mantenir una separació de 2 metres entre clients, són algunes de les mesures que ja preveu el sector per a la tornada de l'activitat.

Informa: A.Gual