“No pot ser que es tardi fins a 2 anys en poder desallotjar ocupacions sense cap mena de títol”

El sector de l’advocacia considera que cal un procediment judicial àgil i ràpid per desallotjar habitatges ocupats que generen problemes de seguretat i convivència. En aquest sentit, des de la Comissió Normativa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i del Consell de l’Advocacia Catalana, estan treballant en una modificació legislativa en l’àmbit penal que permeti precisament posar remei a la problemàtica. La proposta, encapçalada per un petit grup de juristes, entre ells el mataroní Julio Naveira, té com a objectiu donar competències als ajuntaments perquè la policia pugui desallotjar de forma immediata a tots aquells ocupants que no tinguin títol. Per aconseguir-ho plantegen una modificació de la llei de seguretat ciutadana, del codi penal i de la llei d’enjudiciament criminal. Un cop el text estigui redactat, l’enviaran a tots els partits polítics, perquè el que hi estiguin d’acord portin la proposta al congrés dels diputats.

Aquest mateix procediment és el que ja es va seguir amb la modificació legislativa en l’àmbit civil de 2018, quan es va aconseguir reduir el procediment judicial per aquesta via fins als 4 mesos en casos d’ocupacions il·legals d’habitatges de particulars. Aquella modificació però, no ha aconseguit ser una solució per evitar les ocupacions il·legals que generen conflicte social. La confrontació entre el dret a la vida -dret fonamental- i el dret a la propietat -dret constitucional- provoca situacions com que la policia no pugui entrar en un immoble ocupat sense el permís de les persones que l’habiten.

A Mataró la creixent onada de robatoris en locals comercials i persones a la via pública ha anat acompanyada de la proliferació d’ocupacions il·legals que generen inseguretat i problemes de convivència veïnal. Un dels exemples recents el trobem al barri de Molins, al carrer Nicolau Guanyabens, amb la concentració de protesta d’un grup de veïns per l’ocupació d’una antiga oficina d’una entitat bancària, que vinculen amb diversos robatoris a la zona.

Informa: A.Gual