“El col•lectiu que més situacions de discriminació pateix és el de les persones trans”

“El col·lectiu trans està 30 anys per darrera en la conquesta de drets i s’enfronta a situacions quotidianes que impedeixen viure amb plena normalitat a aquestes persones”. Així ho ha afirmat Xavier Tort de Mataró LGTBI durant una entrevista a El Mirador. De fet, Tort destaca que, a dia d’avui, persones del col·lectiu transsexual pateixen situacions discriminatòries al mercat de treball, l’oci o, fins i tot, a l’hora de poder exercir el dret a vot. En aquest sentit, ha apuntat que cada vegada que una persona s’ha d’identificar i no coincideix el que diu el seu DNI amb el seu aspecte personal es crea un problema i aquesta és una situació discriminatòria que sovint pateixen les persones trans. Per Tort, els transsexuals tenen una llarga lluita, encara, pel ple reconeixement, una feina que el col·lectiu treballa amb la fermesa que en els 80 o principis del segle XXI ho van fer els col·lectius de gays i lesbianes.

Precisament, aquest matí s’ha celebrar a la Biblioteca Antoni Comas una jornada titulada “El col·lectiu trans i el mercat de treball” en la que s’han posat sobre la taula i s’han mostrat exemples de les dificultats de les persones trans per poder accedir a llocs de treball en igualtat de condicions amb altres treballadors.

En el cas de les dones homosexuals, Tort considera que la dona continua patint una discriminació oberta per la seva condició de gènere. En aquest sentit, la seva problemàtica és doble, ja que al fet de ser dona s’hi suma el fet de ser homosexuals que agreuja i empitjora les seves possibilitats. En una societat masclista com l’actual en el que les dones encara estan lluny d’arribar a la plena igualtat, les lesbianes es troben amb dues dificultats: el fet de ser dona i homosexual.

El disset de maig es commemora el dia internacional contra la LGTBIfòbia, perquè un dia com avui de 1990, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va excloure del llistat de malalties mentals, l’homosexualitat.

Informa: C.Salad / A.Gual