‘La pandemia del capitalismo’, nou llibre de Joan Coscubiela presentat a Mataró

En aquest nou volum, Coscubiela convida a treure conclusions que permetin aprendre de la crisi política i econòmica actuals amb l’objectiu de poder canviar el futur

Joan Coscubiela, sindicalista i ex representant polític, ha presentat aquest dimecres a la tarda de manera virtual el seu nou llibre titulat ‘La pandemia del capitalismo’ a Mataró.

En aquest segon treball, Coscubiela gira entorn a l’anàlisi de la crisi tant política com econòmica generada pel coronavirus. A més, convida a treure conclusions que permetin aprendre de la pandèmia i canviar el món del futur. De fet, el propi autor dubta sobre si aprendrem d’aquesta nova situació adversa i si, a més, farà adonar-nos que no només ha estat causada per la Covid-19 sinó que el model socioeconòmic actual també hi ha contribuït. Així ho explicava Joan Coscubiela.

Fixeu-vos bé que fem servir els termes lliçons i ensenyaments com a sinònims i no ho són. Des de la pandèmia, i inclús abans, aquest model socioeconòmic (que crec que està en una situació de greu deteriorament) ens enviava unes lliçons d’insostenibilitat ecològica, social i democràtica que no volíem veure i a vegades continuem sense voler veure. De totes aquestes lliçons, què quedarà com a ensenyament? Doncs no ho sé.

Per Coscubiela, un dels reptes que actualment té la política en un sentit ampli i ‘no només institucional’ és el d’analitzar la situació d’avui dia a través d’una mirada ideològica que permeti identificar les veritables variables que ens han portat a la realitat actual.

Tot això són lliçons que ens envia la pandèmia. Perquè es converteixin en ensenyaments col·lectius, i no per cadascú, és imprescindible fer una cosa que crec que és determinant. Ara necessitem una lectura ideològica de la crisi perquè sense fer una lectura ideològica les lliçons que ens envia el coronavirus no es convertiran en ensenyaments políticament útils. Aquest és un dels reptes que té la política en un sentit ampli no només institucional.

L’acte, organitzat per Federalistes d’Esquerra i moderat per la professora premianenca Maria Antònia Guardiola, s'ha produït en format virtual.

Informa: L.Sanmiquel