‘‘Aquesta situació ens ha agafat poc previnguts i amb molts dèficits’’

Arran de la pandèmia del coronavirus, s’ha deixat el descobert la manca d’inversió en un sector tant important dins de la societat com és el de la sanitat. Aquests dies hi ha dos missatges que s’estan difonent amb contundència des dels diferents centres hospitalaris. Falten equips de protecció individual i les urgències estan desbordades.

Una de les veus que ha denunciat aquesta situació és la de Laura Fusté, membre de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme. La creació d’aquesta entitat es remunta a la necessitat de tenir una figura que defensés la salut de la comarca després de les retallades en sanitat viscudes durant la crisi econòmica del 2008. Aquest any, segons Fusté, explica a la perfecció per què avui dia s’ha arribat al col·lapse dels hospitals. 

Des de les retallades, l’entitat coordinada per Laura Fusté, ha anat presentant diferents denúncies basades en les opinions i vivències dels professionals sanitaris i dels pacients. La resposta que han obtingut per part de les autoritats responsables sempre ha estat la mateixa. Tot es deu a una manca de diners, personal i espais. Fusté opina que el principal problema és que el pressupost destinat a la sanitat hauria de prevaldre per sobre d’altres de menor importància per la ciutadania. 

Pel que fa a la situació generada per la COVID-19, Fusté considera que es podria haver fet una previsió tenint en compte les informacions que rebíem tant de la Xina, com d’un país veí com és el cas d’Itàlia. 

Una vegada es doni per superada la crisi del coronavirus, la idea de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme es exigir responsabilitats i explicacions de com i per què s’ha arribat a aquest estat de descontrol.  Ara pensa que no és moment per obrir un debat perquè abans de res, s’ha d’abordar la pandèmia per sortir-ne al més aviat possible. 

Informa: L.Sanmiquel / P.Bertran