La migranya, la malaltia que porta mil persones cada any a l’Hospital de Mataró

Mil persones es visiten cada any a l’Hospital de Mataró per culpa de les migranyes. Així ho ha xifrat el Consorci Sanitari del Maresme que assegura que aquesta malaltia afecta al 12 per cent de la població. El neuròleg de l’Hospital de Mataró, Toni Cano, ha estat contundent a l’hora de descriure el dia a dia del qui la pateix: “La migranya és una malaltia que no et mata però no et deixa viure”, ha dit. I de fet, la qualitat de vida dels malalts pot arribar a ser complicada per la gran alteració que comporten els dies de migranya amb la vida social i laboral. Tant és així que segons un estudi elaborat per l’Hospital el 25 per cent de les persones que en pateixen asseguren haver perdut alguna feina per culpa de la malaltia, el 30 per cent han anul·lat vacances i el 10 per cent culpa a la migranya de la seva separació o divorci.

La malaltia, que afecta en un seixanta per cent a les dones, es diferencia del mal de cap per la intensitat del dolor. La migranya afecta majoritàriament a una part concreta del cap i pot presentar molèsties visuals, nàusees, sensibilitat a la llum i el so, fatiga i pèrdua de gana. De fet, la gravetat i intensitat d’aquests símptomes ha portat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a qualificar la migranya com la sisena malaltia més incapacitant a nivell global. Des de l’Hospital aconsellen evitar l’estrès, controlar les hores de son i reduir el consum excessiu de cafè, no automedicar-se i realitzar activitat física regularment. Tot plegat, per intentar prevenir els efectes de la malaltia.

El Servei de Neurologia de l’Hospital de Mataró va coordinar fa uns mesos una exposició anomenada “Dóna-li veu a la migranya” amb l’objectiu de sensibilitzar a la població respecte a aquesta malaltia. Ho va fer amb testimonis de casos reals i explicant que per la migranya hi ha tractament i que es poden evitar els dies de patiment.

Informa: M.Gómez/ O.Debat