Un software creat a l'Hospital de Mataró diagnostica disfàgia en 6 segons

Cinc hospitals catalans s'incorporen al projecte com a prova pilot i també hi participaran centres d'Anglaterra i el Canadà. Ho explica l'infermer investigador del CSdM a l'Entrevista de Mataró Ràdio

Alberto Martín Martínez, infermer investigador del Consorci Sanitari del Maresme, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
Alberto Martín Martínez, infermer investigador del Consorci Sanitari del Maresme, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

Un equip de recerca de l'Hospital de Mataró ha desenvolupat un software que es capaç de fer un diagnòstic de pacients amb problemes de disfàgia en només 6 segons. El software, denominat AIMS-OD, fa el cribatge de total de pacients ingressat en només aquets sis segons, quan normalment es necessiten fins a 20 minuts per cada pacient i de forma presencial. 

ALBERTO MARTÍN MARTÍNEZ, infermer investigador CSdM
Podem diagnosticar tot l'Hospital de Mataró en sis segons. I ho fem amb més precisió que una infermera experta. Per exemple, l'Hospital Vall d'Hebron té més de mil llits, doncs també el podem cribar en sis segons. Ho fem automàticament, Aquest software, amb base a la informació recollida a la història clínica, llegeix aquesta història clínica i amb base a 25.00 variables i models matemàtics d'intel•ligència artificial, proporciona un risc que el clínic podrà veure a la seva estació de treball.

El software desenvolupat pel Consorci Sanitari del Maresme ha estat comprovat amb més de 250.000 persones en època Covid.

ALBERTO MARTÍN
Perquè us feu una idea de la potència d'aquesta eina, recentment, amb un estudi de recerca, amb unes beques concedides per la Generalitat vàrem poder cribar un pool de catalans amb Covid, de més de 250.000 individus i ho vam fer en menys de 25 segons. 

De moment hi ha cinc hospitals que també participaran en el projecte com a prova pilot. 

ALBERTO MARTÍN
És un projecte molt recent i els hospitals col•laboradors són els de Calella, Blanes, Badalona, Palamós i Vic. I posteriorment hi ha altres hospitals en llista. 

Fora de Catalunya, hi ha el projecte de posar en marxa aquest sistema creat a Mataró en hospitals d'Anglaterra i Canadà.

La disfàgia afecta especialment gent gran i consisteix en la dificultat de deglutir, d'empassar menjar i líquids. Pot afectar en menor o major mesura, aribant fins i tot a la pràctica impossibilitat. El Consorci Sanitari del Maresme disposa d'un grup de recerca específic per a la disfàgia. El 12 de desembre és Dia Internacional de la Disfàgia.