Els Centres d'Assistència Primària del Consorci Sanitari del Maresme incorporen la figura del Referent de Benestar Emocional, psicòlegs que treballen amb grups de persones que presenten casos lleus o moderats d'ansietat i depressió.

El sistema sanitari català va posar en marxa l'octubre de 2021 un nou servei a l'atenció primària per atendre casos lleus i moderats de salut mental, situacions que la pandèmia de la Covid ha incrementat. Es tracte de la figura del Referent de Benestar Emocional i Comunitari. El Consorci Sanitari del Maresme també ha instituït aqueta figura en els seus centres d'atenció primària. La psicòloga Lucía Giol, és la referent del CAP de Cirera Molins. Ha explicat a l'Entrevista de Mataró Ràdio com funciona aquest nou servei.
LUCÍA GIOL, psicòloga referent Benestar Emocional CAP Cirera Molins
Nosaltres fem una valoració inicial, fem una entrevista individual, però la nostra tasca no és individual. Si que podem fer aquesta entrevista individual per tal de conèixer i veure com podem ajudar, però la idea és treballar a nivell grupal i comunitari. Realitzem uns grups psicoeducatius. El que fem més habitualment és el de gestió d'ansietat i depressió en simptomatologia lleu i moderada. Aquests grups es fan durant vuit setmanes, un cop a la setmana amb unes sessions d'una hora i mitja de durada.
La incorporació d'aquesta figura a l'assistència primària té també una finalitat preventiva per detectar casos i evitar que derivin en un trastorn greu de salut mental.
Un altre dels objectius dels referents de benestar emocional és ensenyar a gestionar les emocions, també en els adolescents.
LUCÍA GIOL
Des de que hi ha la nostra figura, els instituts ens demanen a través de la infermera, poder fer treballs més comunitaris, xerrades, tallers, amb els alumnes.
La psicòloga ha explicat que la demanda del servei és alta i majoritàriament femenina, bàsicament, ha dit, perquè les dones tenen menys por i vergonya a l'hora de demanar ajuda.