Trastorns de Conducta Alimentària amb només 12 anys d'edat

En el Dia Contra els Trastorns de Conducta Alimentària, la psiquiatra del CSdM, Paloma Varela, diu a l'Entrevista que 'estem veient un augment de casos en els dotze anys'. Varela explica que els TCA són molt complexos i cal un tractament multidisciplinar

Paloma Varela, coordinadora de Salut Mental Infanto Juvenil del CSdM, durant l'entrevista de Mataró Ràdio
Paloma Varela, coordinadora de Salut Mental Infanto Juvenil del CSdM, durant l'entrevista de Mataró Ràdio

El 30 de novembre és el Dia Internacional de la Lluita Contra els Trastorns de Conducta Alimentària. La psiquiatra i coordinadora de Salut Mental Infanto Juvenil del Consorci Sanitari del Maresme, Paloma Varela, explica a l’Entrevista de Mataró Ràdio que els trastorns afecten majoritàriament adolescents, especialment noies i cada cop a una edat més primerenca.

PALOMA VARELA, coordinadora Salut Mental Infanto Juvenil Consorci Sanitari del Maresme

Estamos detectando casos en la preadolescencia, a los 10 – 12 años. Esto hace quince años no era tan llamativo. Y realmente estamos viendo un aumento de casos importante en los doce años.

Tot i que els principals trastorns són l’anorèxia i la bulímia, es comencen a detectar casos per una alimentació falsament sana.

PALOMA VARELA

Es verdad que últimamente estamos detectando más casos de otro tipo de trasrtorno de conducta alimentaria, que son las alimentaciones muy rígides. Con una alimentación excesivamente sana, excesivamente equilibrada. Y que también esto puede generar un problema de percepción y de conducta alimentaria.

Davant la sospita d’un cas de trastorn alimentaria, cal fer una primera consulta al metge de família. A partir d’aquí es deriva cap els seveis de salut mental que pot implicar atenció en consultes externes, hospital de dia i, si cal, ingrés hospitalari. Sigui com sigui, cal tractar-ho de forma multidisciplinària.

PALOMA VARELA

El trastorno de la conducta alimentaria no lo puede tratar un especialista sólo, es un abordaje mulstidisciplinar. No se puede tratar con un psiquiatra solo ni con un psicólogo solo. Es importante integrar al medico de família, al pediatra y a los dietistas. Es importante enseñar a la família qué y como comer. No es una cuestión de vamos a ganar peso de cualquier manera. Hemos de hacer una psicoeducación alrededor del trastorno de la conducta alimentaria.

El Consorci Sanitari del Maresme ampliarà pròximament el servei d’hospital de dia per atendre més casos de trastorn de conducta alimentària.

PALOMA VARELA

Ampliaremos el número de cames en hospital de día. Ampliaremos también el personal, tanto de enfermería como de psicologia, destinado para el trastorno de la conducta alimentaria.

Tot i que la pressió social per l’estètica és un molt important en els trastorns de conducta alimentària, també hi juguen factors genètics, familiars, afectius i emocionals. Segons Paloma Varela, els casos es van disparar durant el confinament per la pandèmia de la Covid.