Sanitaris del CUAP denuncien una retallada de personal pel 2023

Els professionals detallen que a partir del gener perdran un dels 3 torns de nit que es presten. Per la seva banda, l’Institut Català de la Salut defensa que pel 2023 està prevista una reorganització de la plantilla que respon a les necessitats del CUAP.

Fotografia: tvmataró

El CUAP Maresme atén urgències de baixa i mitjana complexitat tant de medicina general com de pediatria. A banda, també permet valorar i diagnosticar un primer tractament per aquells casos que acaben sent derivats a un altre equipament sanitari. El problema arriba quan se saturen les urgències a causa de l’alta demanda, una situació que s’ha repetit, especialment, al torn de nit. Usuaris i treballadors del CUAP expliquen a tvmataró que l’estona d’espera oscil·la entre les 3 i les 4 hores. Des de l’Institut Català de la Salut però, defensen que s’aborda aquesta problemàtica quan es detecta que es produeix de manera prolongada al llarg del temps.

Fèlix Olivan (delegat de CCOO del Barcelonès Nord i Maresme): El CUAP ha agafat una entitat suficientment important com perquè la gent vingui. Què ens trobem? Que la gent ve al CUAP enlloc d’anar a l’Atenció Primària. Ens quedem amb 2 metges, un ha d’estar a l’interior i un a la part de visites. Què significa això? Retard de 3-4 hores.

Dr. Joaquim Verdaguer (director del Servei d'atenció primària del Barcelonès Nord i el Maresme  de l’ICS): Monitoritzem permanentment la demanda i adaptem els horaris a la demanda que hi ha. Evidentment, si hi ha un canvi de tendència pel que sigui, el primer i el segon dia hi pot haver alguna espera més llarga. A partir que allò es manté, canviem els horaris: ampliem o canviem els horaris als reforços.

Els temps d’espera elevats es deuen, segons detalla Fèlix Olivan, delegat de CCOO del Barcelonès Nord i el Maresme, a la manca de personal. De fet, el representant sindical subratlla que a partir de gener un dels tres torns de nit que es presta desapareixerà. Per la seva banda, l’ICS ho contradiu i detalla que a partir del 2023 es produirà una reorganització del personal sanitari que no repercutirà en l’atenció assistencial.

Fèlix Olivan (delegat de CCOO del Barcelonès Nord i Maresme): Vam estar parlant amb la Direcció i ens van dir que era una reordenació. Si tu reordenes, la gent es queda i va a diferents llocs. Què passa? Que ens quedem sense dos metges i tres infermeres en tot el CUAP.

Dr. Joaquim Verdaguer (director del Servei d'atenció primària del Barcelonès Nord i el Maresme  de l’ICS): A partir de gener el que hem analitzat és que l’activitat nocturna ha acabat canviant de la tipologia que fem. L’activitat nocturna bàsicament quan ens avisen són persones que tenen una patologia aguda que requereixen el metge més que la infermera. I, en canvi, cada vegada tenim més persones amb patologies cròniques que es queden unes hores al CUAP i que se’ls hi ha de fer un seguiment i una atenció. A la nit, hi ha i seguirà havent 3 metges i 3 infermeres. El mateix nombre de professionals ara i a partir del gener.

El CUAP es va inaugurar aquest passat mes de maig per donar servei a 270 mil persones de 15 municipis del Maresme Central.