Repunt dels casos de Covid a Mataró a les portes de Setmana Santa

Després de setmanes de baixada, els indicadors han tornat a pujar aquest cap de setmana i s’espera que segueixin a l’alça com a mínim un parell de dies més

A l’alça els principals indicadors de la Covid-19 a Mataró, en aquest inici de Setmana Santa. Després de setmanes de caiguda general de les dades epidemiològiques, aquest dilluns tant el nombre de casos setmanals, com el risc de rebrot i la velocitat de contagi tornen a incrementar-se. Després d’assolir-se aquest dissabte el mínim de casos setmanals des de principis de desembre amb 96 positius en 7 dies, avui aquest indicador ha pujat fins els 103 casos.

La velocitat de contagi va començar a enlairar-se divendres passat. Tot i que encara es troba per sota de 1, en quatre dies ha passat del 0,75 al 0,91. Per tant, a hores d’ara, a Mataró la pandèmia torna a situar-se al límit del que es considera fase d’expansió. El risc de rebrot ha tornat a augmentar avui després de gairebé 20 dies a la baixa. Si ahir aquest indicador va arribar al seu punt més baix des de mitjans de desembre amb 145 punts, avui se situa als 162 punts. Uns increments de moment moderats, però que se seguiran produint els propers dies, segons les dades provisionals del Departament de Salut.

Les dades d’avui corresponen al període d’entre el 19 i el 25 de març. Segons alguns experts, aquest augment de casos que hi ha a tota Catalunya aquests últims dies vindrien del cap de setmana del 20 i 21 de març, quan es va permetre la mobilitat més enllà de la comarca i podrien apuntar cap a una quarta onada. Una quarta onada que arran de la campanya de vacunació podria ser menys letal que les anteriors. En aquest sentit, segons dades del Departament de Salut un 11,7% dels mataronins majors de 16 anys han rebut la primera dosi de la vacuna i un 6,2 la segona.

Pel que fa a persones amb gran dependència, la primera dosi s’ha administrat al 62,6% dels pacients i la segona al 51,9%. A més distància hi ha les persones majors de 80 anys, amb un 35,1% de primeres dosis i un 22,4% de segones. Dijous també va començar la vacunació en persones d’entre 60 i 65 anys. En aquests quatre dies s’ha vacunat al 10,8% del total de mataronins en aquesta franja d’edat.

Per últim, un 64,6% dels treballadors essencials han rebut la primera dosi de la vacuna. En canvi, la segona dosi només s’ha administrat al 0,7% d’aquest col·lectiu. Un percentatge baix que pot ser conseqüència del marge més gran de temps que permet la vacuna d’AstraZeneca entre la primera i la segona dosi i també a la paralització durant uns dies de la campanya de vacunació per la controvèrsia que va generar arran d’alguns casos de trombosi en persoens vacunades amb AstraZeneca.

S.Ruiz