Perdre un fill abans de néixer, un tràngol sentimental i burocràtic

La Nereida i l’Adrian relaten els impediments legals per inscriure la seva filla amb nom i cognoms al Registre Civil. L’Eyra va morir abans de néixer.

La Nereida i l’Adrián havien de tenir una nena el mes de juliol. Quan ella estava embarassada de 40 setmanes i 4 dies, a la petita Eyra se li va parar el cor. La gran il·lusió de les seves vides es va esquerdar i a partir d’aquí tot van ser impediments legals per poder inscriure la seva filla amb nom i cognoms al Registre Civil.

Adrián Tejón, pare Eyra
"Només demanem que al Llibre de Família l’Eyra consti com a la nostra primera filla".

Nereida Vecino, mare Eyra
"Hi ha qui ens diu que si posteriorment tenim dos fills més ja seriem família nombrosa. No, la meva filla constarà com a nascuda i morta el mateix dia, no serà un buit. La nostra filla té un nom perquè l’hem anomenada, però a nivell legal no ha existit".

Al llarg de l’embaràs hi ha moltes etapes, però segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no és fins als sis mesos, concretament 180 dies de gestació i un pes de 500 grams, quan es considera que el fetus és viable. I per tant, és a partir d’aquest moment quan es pot parlar de mort gestacional i no d’avortament. Això comporta uns efectes jurídics que segons l’advocada Núria Calpe, impliquen certes obligacions.

Núria Calpe, advocada
"En no arribar a néixer en vida com a persona física no ha arribat a adquirir personalitat ni efectes jurídics. En aquests casos, la llei el que preveu és que el puguis inscriure com a mort tardana en un registre que s’anomena “registre de fetus”. És obligatòria aquesta inscripció dels nadons que moren dins la mare si la mort s’ha produït més enllà dels sis mesos de gestació".

A més d’aquests impediments n’hi ha d’altres com el de la concessió de baixes per maternitat o paternitat. El cas de la Nereida i l’Adrián ha estat complex. A ella li van poder concedir després de molts tràmits. Ell, no n’ha pogut gaudir. Assessorats per advocats, han presentat recursos i no serà fins al 2024 quan tindran el judici per tornar a intentar gaudir d’aquest temps.

Adrián Tejón, pare Eyra
"Lluitem perquè hi hagi una igualtat en aquest àmbit. Més que res perquè jo també he estat pare, igual que la mare ha estat mare. El pare sempre passa desapercebut en aquests termes".

Per a la família mataronina el temps passa a poc a poc i el dol per la pèrdua de la seva filla els condiciona el seu dia a dia. Les xarxes socials han servit per explicar el seu cas, recollir signatures i donar visibilitat a una situació que pateixen 40 famílies cada any a l’Hospital de Mataró.

Porta oberta al TSJC

Una altra família de Tordera es troba en la mateixa situació que la Nereida i l’Adrián. Van patir la pèrdua del fill quan la mare estava embarassada de 36 setmanes. En el seu cas el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els ha donat la raó pel que fa a l’obtenció de la baixa de maternitat i la de paternitat, considerant que “es protegeix la conciliació familiar en un moment complicat”. Una porta oberta cap a altres casos com el de la família de Mataró. Unes famílies que precisament, en molts casos, necessiten no sentir-se soles. Des de l’Associació Ania treballen per visibilitzar aquestes situacions tan doloroses.

Anna Targarona, Associació Ania
“És molt important perquè les famílies ho passen molt malament. Quan et passen aquestes coses et sents completament perdut i necessites persones que t’acompanyin. Des de l’Associació intentem fer difusió, grup d’acompanyament mutu,... per totes aquestes famílies. És molt invisible tot això, quan et passa no saps què fer ni on anar. És molt dolorós”.

L'Associació Ania neix precisament de la pèrdua gestacional de la tercera filla de la fundadora. 

Informa: M.Gómez / B.Doñate