Objectiu: vetllar pel benestar emocional d’infants i adolescents

L’Ajuntament impulsa projectes d’acompanyament per a la població jove amb l’objectiu de tenir cura de la seva salut mental i ser un agent de prevenció, detecció i atenció

Mataró posa fil a l’agulla per protegir el benestar emocional dels infants i adolescents de la ciutat. L’Ajuntament ha posat en marxa diversos projectes destinats a acompanyar la població jove amb l’objectiu de convertir-se en un agent de prevenció, detecció i atenció. A nivell escolar, 7.000 estudiants de 40 centres de la ciutat ja han respost l’enquesta ‘Estàs bé?’. Són més de la meitat de l’alumnat. Els resultats serviran per tenir una fotografia actual i determinar les necessitats dels joves en matèria de salut mental.

Laura Seijo, regidora de Benestar Social: “A Mataró, el 22% de la població són joves d’entre 8 i 29 anys i, després de la pandèmia, hem detectat que més del 30% d’aquest segment ha patit problemes d’ansietat o de pànic. Això ens ha fet pensar que els nostres infants i joves necessiten que ens preocupem per ells, que parem atenció a quines necessites tenen i posem en marxa projectes que ens donin informació sobre com estan per engegar mecanismes de millora”

En paral·lel, l’1 de febrer es va engegar el programa ‘Escolta Jove’, que ofereix acompanyament emocional a través de visites individualitzades i sessions grupals a joves d’entre 12 i 29 anys. Fins ara s’han atès 10 adolescents en sessions individuals i n’hi ha 8 d’interessats.

Dani Hurtado, regidor de Joventut: “En el programa Escolta Jove els espais joves de la ciutat també hi tenen un paper important, perquè molts joves passen per aquí i és un lloc on es creen aquestes xarxes de relació i confiança tan necessàries en el terreny de la salut mental. Volem detectar aquests casos i fer feina de prevenció per evitar que faci falta una derivació. Però en el cas que aquesta sigui necessària, estem preparats.”

D’altra banda, una de les iniciatives impulsades des de l’Ajuntament per vetllar pel benestar emocional compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un projecte que reforça l’atenció i la informació en l’àmbit escolar a partir de càpsules per als docents, tallers per als joves i projectes d’acció comunitària per a infants i famílies.