Nova aplicació de l’Hospital per controlar el dolor postoperatori

La implementació es farà gradual i podria començar aquest mes de març

El Consorci Sanitari del Maresme ha creat una aplicació mòbil per monitoritzar el dolor d’aquells pacients que s’acabin d’operar, però que no requereixin ingrés hospitalari. Després de diferents proves pilots i fins i tot un assaig clínic, ara es podria començar a implementar aquest mes de març progressivament en pacients que s’hagin intervingut per exemple d’hèrnies inguinals, hemorroides o galindons. A partir d’aquí la voluntat és ampliar-ho a totes les intervencions de la Cirurgia Major Ambulatòria de l’Hospital i estudiar si pot ser útil, també, per a cirurgies que sí requereixin ingrés, per fer un control del dolor més acurat. Així ho explica l'anestesista de l’Hospital de Mataró i creador de l’aplicació mòbil, Sergio Vitale.

"El objetivo de la aplicación es registrar el dolor que el paciente reporta desde su casa o desde el hospital y que ese reporte de dolor quede registrado automáticamente y de forma instantánea en una base, en la cual, los sanitarios podemos ver la evolución que tiene el paciente y actuar rápidamente. En el momento que el paciente tiene dolor podemos estar contactando con él si eso es necesario para poder cambiar el rumbo y hacer que los pacientes tengan un postoperatorio con el menor dolor posible". 

Segons explica Vitale, el procés és senzill. El pacient un cop surt de l’Hospital ho fa amb l’aplicació al seu telèfon mòbil i a partir d’aquí rep notificacions perquè registri el seu grau de dolor, en una escala del zero al deu, on el zero és el dolor inexistent i el deu el pitjor que es pot suportar. El pacient indica el dolor en repòs i en moviment i també ho pot fer per iniciativa pròpia en qualsevol moment del dia. L’equip sanitari que porta el seu cas rep aquesta informació en temps real, que els serveix per donar una millor resposta al pacient i integrar les dades a la seva història clínica. Tot plegat amb la voluntat que el pacient pateixi el mínim possible o almenys, que no ho faci en silenci, ja que el dolor mal controlat no està exempt de complicacions i fins i tot de provocar dolor crònic. Tornem a escoltar Sergio Vitale.

"El dolor es sinónimo a sufrimiento. El paciente se va a su casa y sufre, le duele, pero nadie se entera, los sanitarios no nos enteramos. La mayoría de los pacientes estamos dispuestos a soportar cierto dolor durante un tiempo porque entendemos que es propio de la cirugía. Esto es un concepto equivocado que nosotros queremos quitar. El paciente no debe sufrir o debe sufrir lo mínimo posible, al menos no ha de sufrir en silencio. Creemos que parte inicial y fundamental es saber donde estamos parados y velar porque el paciente tenga un control periódico y frecuente hasta que el dolor desaparezca". 

El desenvolupament de l’aplicació, que està disponible en IOS i Android i només es podrà  instal·lar a les persones que es doni el permís concret, s’ha promogut per la Fundació Salut Consorci Sanitari del Maresme i ha comptat amb la col·laboració d’Eurecat i el Tecnocampus. A més a més, tenen previst iniciar ara un treball d’investigació amb l’Hospital del Mar per implementar aquesta aplicació en intervencions més importants com cesàries o cirurgies de colon a persones que queden ingressades als centres sanitaris.

Informa: M.Gómez