Mataró obrirà 4 refugis climàtics davant episodis de calor intensa

Aquests espais són la Biblioteca Pompeu Fabra, la Biblioteca Antoni Comas, el Centre Cívic Espai Gatassa i el Casal de la Gent Gran del Parc. En el cas de superar els 33,7 graus, aquests equipaments romandran oberts perquè la ciutadania pugui refugiar-se.

La Biblioteca Pompeu Fabra és un dels quatre refugis climàtics que habilitarà l'Ajuntament de Mataró en episodis de temperatures extremes (tvmataró)

Mataró té a punt quatre equipaments municipals climatitzats, coneguts amb el nom de refugis climàtics, que es posaran a disposició de la ciutadania davant episodis de calor intensa. Es tracta de la Biblioteca Pompeu Fabra, la Biblioteca Antoni Comas, el Centre Cívic Espai Gatassa i el Casal de la Gent Gran del Parc. Aquests espais estan habilitats des de finals del mes de juny i estan preparats per romandre oberts els dies que se superin els 33,7 graus de temperatura.

Núria Moreno, regidora de Mataró Segura: A partir de 33,7 graus s’activarà l’alarma i els equipaments es posaran a disposició de la ciutadania. Lògicament, va molt destinat a la gent més vulnerable, nadons, infants, gent gran... que puguin tenir la possibilitat d’entrar a aquests refugis climàtics. Sobretot, si cau en un diumenge, sabran que tenen disponibles aquests equipaments.

A diferència de l’any passat, aquest estiu s’ha optat per escollir equipaments de la ciutat que tenen una activitat regular i ordinària al llarg de l’any. A més, són espais accessibles, amb zones còmodes per la ciutadania, punts d’aigua potable i que ofereixen una temperatura confortable.

De cara a l’arribada de possibles onades de calor, des de l’Hospital Clínic de Barcelona detallen a quin tipus de persona s’ha de prestar especial atenció i quatre consells bàsics per evitar cops de calor.  

Elisenda Gómez-Angelats, internista de l'Hospital Clínic de Barcelona: Vigilar molt la gent gran. Per qualsevol cosa, que estiguin més somnolents, que tremolin, que caiguin, que respirin més ràpid, que tinguin taquicàrdies... a aquests malalts se’ls hi ha posar aire fred, treure’ls la roba... La gent més jove ha d’evitar les hores d’exposició solar extremes, si s’ha de fer exercici anar al mar i beure molta aigua.

Al Maresme fa setmanes que es registren temperatures per sobre dels 30 graus. Malgrat això, aquestes encara no han estat suficientment altes com per considerar que s’ha viscut un episodi d’onada de calor.