Mataró, ciutat pionera en alfabetització digital a l'àrea metropolitana nord

Des del passat mes de juny el CAP Ronda Prim ha estat el primer centre a oferir tallers per disminuir la bretxa digital amb la gent gran i fomentar les seves habilitats tecnològiques especialment en temes relacionats amb la Salut

El CAP de Ronda Prim és el primer Centre d’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord en oferir tallers d’alfabetització digital dirigits a persones amb una edat compresa entre els 55 i els 80 anys. Actualment també és l’únic que els ofereix de manera presencial en aules de fins a 10 alumnes i respectant totes les mesures sanitàries. Els cursos també es poden realitzar des de qualsevol altre CAP de la ciutat de manera virtual.

L’objectiu és fomentar l’ús de les noves tecnologies en el col·lectiu esmentat sobretot en l’àmbit de la salut, tenint en compte la seva vulnerabilitat davant els continguts falsos publicats a internet i a xarxes socials.

Tot i això, tal com apunta Pilar Montero, metgessa de família del CAP La Riera i líder del projecte Citizen Hackt, en el que s’emmarquen aquests tallers, les anomenades fake news que fan referència a la Salut no afecten tant a les persones més grans, ja que aquestes tenen més confiança en el sistema sanitari respecte altres franges d’edat.

Els avis pertanyen a una generació que té més confiança en el sistema sanitari, no tanta com altres franges d'edat amb més accés a les xarxes socials, on busquen la seva informació referent a la salut i poden caure més en pseudoteràpies amb cap evidencia científica

Davant d’aquestes informacions es recomana verificar dades, especialment en els missatges reenviats rebuts en els grups de família i amics de whatsapp, advertint a la resta de contactes que si la informació rebuda és falsa, per benefici de tots, no cal que la tornin a enviar a altres grups.

Un altre dels problemes amb el que s’ha trobat aquest col·lectiu és l’agreujament de l’anomenada bretxa digital, a causa de la digitalització del procés de reserva en gairebé totes les cites mèdiques. Així ho explica Pilar Montero.

Amb la pandèmia ens hem adonat que la gent gran queda totalment exclosa de l'accés del sistema de salut i per aquest motiu hi ha més necessitat que aquest col·lectiu pugui accedir a la comunicació digital amb nosaltres

Precisament l’enteniment de l’aplicació digital 'La Meva Salut' per poder dur a terme les reserves mèdiques dels pacients ha estat un dels punts forts del programa. Així ho corrobora el testimoni d’una de les assistents al taller en la seva modalitat presencial, Teresa Gavaldà.

El que més m'ha quedat és posar en el mòbil l'aplicació 'La Meva Salut', em va molt bé perquè ja no he de buscar papers i ho tinc tot apuntat en el mòbil

En aquest sentit, el programa està resultant satisfactori i per aquest motiu es planteja poder traslladar la modalitat presencial a altres espais, per facilitar l’accés de més població. Així ha valorat el procés d’aquests tallers Laia Mas, infermera al CAP La Riera i gestora de casos.

Ha tingut èxit. Tot i la pandèmia als grups, que eren reduïts, hi havia molta variabilitat d'edat. T'adones que encara que siguin grans no té per què saber menys que una altra de més jove

Els cursos s’impartiran fins a finals de setembre tot i que existeix la possibilitat de seguir realitzant-los la resta de l’any segons la demanda d’inscrits i la resposta de la població. A partir de setembre, s’oferirà la modalitat presencial també a l’Associació de veïns de La Llàntia. Els interessats poden trobar més informació a través del número de whatsapp 634 69 34 35 o bé enviant un correu electrònic a l’adreça citizen@idiapjgol.info. Tots els cursos es fan de manera gratuïta i estan impartits per professionals de la sanitat.