Mataró aborda la problemàtica del maltractament a la gent gran

A la capital del Maresme es van detectar 50 casos de maltractament a persones grans l’any 2022. La majoria dels casos, el 88%, afecten dones. És per això que l’Ajuntament de Mataró ha promogut una jornada de sensibilització vers aquesta problemàtica.

Acte celebrat a l'Espai Mataró Connecta aquest dijous en motiu del Dia Mundial de la presa de consciència sobre l’abús i el maltractament a les persones grans (tvmataró)

L’abús i maltractament de les persones grans és un fenomen que a dia d’avui encara es manté a l’ombra. Passa molt desapercebut per la societat malgrat que atempta contra els drets d’aquest col·lectiu fins el punt d’amenaçar la seva qualitat de vida. És per això que, en el marc del Dia Mundial de la presa de consciència sobre l’abús i el maltractament a les persones grans que se celebra aquest dijous 15 de juny, Mataró ha organitzat una jornada per tractar aquesta problemàtica social des de diversos punts de vista.

Laura Seijo, regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut: La jornada d’avui ha de ser una jornada de sensibilització i ha de permetre posar en comú tot el que estem fent els diferents professionals en aquest aspecte. Els nostres grans tenen tot el dret d’estar ben cuidats. I dins del nostre projecte de ciutat, aquest seria un instrument més per cuidar les nostres persones grans.

L’acte ha tingut lloc a l’Espai Mataró Connecta de 10 del matí fins a la 1 del migdia. Obert a tota la ciutadania, al llarg de l’esdeveniment s’han dut a terme lectures dramatitzades titulades “Relats amb Tracte”. Han anat a càrrec d’actors i actrius del Grup de Teatre dels Tallers de Lectura de la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran.

Aquesta trobada haurà servit per tornar a recordar com actuar en cas de detectar que alguna persona gran està sent víctima d’abusos o maltractament.

Charo Delgado, treballadora social del Servei de Benestar Social de Mataró: Pot acudir als serveis de l’Ajuntament, i denunciar crits o algun indicador i nosaltres iniciaríem la nostra actuació. Les treballadores socials dels CAPs de salut també estan formades i poden fer aquesta funció. Les farmàcies també és un punt de detecció. Hi ha diferents serveis de la ciutat on una persona es pot adreçar si està preocupada per una persona gran.

A Mataró més de 23.000 habitants tenen més de 65 anys i segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) 1 de cada 6 persones grans han patit algun tipus de maltractament. Pel que fa a les dades que tenen comptabilitzades des del Servei de Benestar de l’Ajuntament, el 88% dels casos de maltractament a gent gran que han detectat afecten dones. A més, el tipus de maltractament més habitual és el psicològic acompanyat de la negligència o de l’abús econòmic. Respecte al nombre de casos detectats a la ciutat, l’any 2020 n’hi va haver 20; el 2021, un cop passada la pandèmia aquests es van multiplicar arribat als 72; el 2022, any amb les xifres més recents que es tenen, el nombre s’elevava a 50. Aquesta cinquantena de casos evidencien la invisibilitat que continua havent del maltractament que pateix la gent gran.