Mataró elabora una guia per afrontar els maltractaments de les persones grans

Només el 2020 es van detectar 25 casos de persones grans a Mataró que patien situacions de maltractaments dins el seu entorn familiar

Coincidint aquest dimarts amb el Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament a les persones grans, la ciutat de Mataró ha fet pública una guia local per afrontar aquestes situacions. Un dels objectius és visibilitzar aquest tipus de violència, que sovint és oculta i difícil de detectar. Mataró ja compta, des del 2010, amb una comissió focalitzada en aquesta temàtica i des del març del 2011 amb un primer protocol per a la prevenció, detecció i atenció. Un protocol que precisament ha servit de punt de partida per l’elaboració d’aquesta guia. Ara, amb la guia a les mans, un dels grans objectius és atendre millor a les persones vulnerables i, segons l’Ajuntament, generar una ciutat cohesionada, que compti amb entorns segurs per la gent gran i poder transmetre aquesta experiència a les noves generacions.

L'objectiu de la guia és consensuar entre tota la xarxa del municipi la forma d'intervenció a l'hora d'abordar el maltractament a les persones grans, els indicadors, la forma que utilitzem les entrevistes... i també establir uns mecanismes de coordinació entre xarxa que ens ajudin a abordar els maltractaments a la gent gran. 

Només durant l’any 2020 i segons explica l’Ajuntament, a la ciutat es van detectar un total de 25 persones grans que patien situacions de maltractament dins l’entorn familiar.

Els maltractaments a les persones grans que ens estem trobant majoritàriament són maltractaments en forma de negligència. Són maltractaments per manca de cura, per faltes de respecte... són majoritàriament d'aquest tipus. També existeix el maltractament econòmic, institucional... 

La guia elaborada per l’Ajuntament ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’EIMA, l’associació per a la investigació del maltractament a les persones grans. També amb el Consorci Sanitari del Maresme, l’Institut Català de la Salut, el Col·legi d’Advocats de Mataró, la Fiscalia de l’àrea de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme, els cossos de seguretat i diferents entitats del municipi com Creu Roja o el Col·legi de Farmacèutics, entre d’altres.

Informa: M.Gómez

 

Tags: