L'Hospital de Mataró obre una nova consulta de prevenció del càncer

A través del Consell Genètic en Càncer Hereditari s'analitza la predisposició genètica d'una persona a patir un càncer. L'objectiu és detectar precoçment la malaltia.

Fotografia: tvmataró

Fins a un 10% dels principals càncers, com el de mama, pròstata o colorectal, tenen un alt component hereditari. En els de grau moderat, la predisposició genètica pot arribar al 20%. És per això que el Consorci Sanitari del Maresme compta amb una nova consulta de Consell Genètic en càncer hereditari de l'Institut Català d'Oncologia. Aquest nou servei ha de permetre facilitar la detecció precoç de tumors. Per fer-ho, s'elabora un arbre genealògic per detectar antecedents en familiars i un estudi genètic per saber si hi ha alguna mutació. En cas es detecti que la persona ha heretat la predisposició genètica, se'l deriva a professionals especialitzar per fer-li un seguiment.

Si fem un estudi genètic i la persona ha heretat la mutació familiar, passa a ser una persona sana, però amb un risc genètic elevat de fer un càncer. Derivem aquesta persona a les unitats de seguiment amb professionals que habitualment segueixen altres tipus de població amb major risc per patologies prèvies. Judit Sanz, biòloga i responsable de la consulta a l'Hospital de Mataró.

Des que s'ha posat en marxa el mes de setembre, el servei l'han utilitzat 100 persones de 95 famílies diferents. La gran majoria han estat derivades des del mateix Hospital de Mataró, però també s'hi pot accedir des de l'atenció primària.

Si una persona de menys de 50 anys ha patit un càncer o diverses persones d'una mateixa família han patit un mateix tumor, es recomana fer un estudi genètic.

Es recomana quan hi ha una persona menor de 50 anys amb un càncer que no estigui lligat a la sang, quan hi ha múltiples casos en una persona o en una família en edats joves. Judit Sanz, biòloga i responsable de la consulta a l'Hospital de Mataró.

El servei s'ha engegat aquest setembre i ha de facilitar l'accés a la ciutadania de Mataró i l'àrea de cobertura de l'Hospital de Mataró. Abans, els mataronins que volguessin accedir a la consulta del Consell Genètic en càncer hereditari s'havien de desplaçar fins a Badalona, a l'Hospital de Can Ruti.

 

Informa: S.Ruiz