L'Hospital de Mataró ha diagnosticat 7 nous casos de VIH aquest 2022

El centre hospitalari també controla 475 pacients de la comarca amb el virus. Les dades s'han donat a conèixer en el marc del Dia Mundial de la Sida

Cauen els contagis i millora la qualitat de vida dels pacients afectats de VIH. Aquest últim any a l'Hospital de Mataró s'han detectat 7 nous casos, mentre que s'han estat controlant a 475 pacients que pateixen la infecció. Coincidint amb el Dia Mundial de la malaltia, aquest matí, des del centre hospitalari, s'ha fet una retrospectiva adreçada als professionals, de l'evolució del virus des que va ser descobert als anys vuitanta'. Com expliquen des de la Unitat de VIH de l'Hospital de Mataró, l'eficàcia dels nous fàrmacs i la detecció precoç han permès avui dia allargar l'esperança de vida de les persones afectades.

Laia Arbonés. Unitat VIH Hospital de Mataró. Avui dia amb els nous tractaments l’esperança de vida de les persones amb VIH s’aproxima a la de la població general. No és així però, amb tots els pacients amb VIH, també depèn de les toxicitats i dels tractaments previs que aquesta persona hagi portat. Si és un pacient que s’ha diagnosticat de forma precoç i està amb tractament d’alta eficàcia, doncs l’esperança de vida s’assimila molt a la població general. De fet, cada vegada tenim més malalts grans a la unitat, persones de més de 60 o més de 70 anys.

Des de l'any 2019 l'Hospital de Mataró treballa amb tractaments preventius per evitar contagis entre els col·lectius que presenten més risc d'infecció. Actualment, el centre hospitalari dispensa aquesta medicació preventiva a 51 persones. D'aquesta manera, a la llarga, es busca reduir contagis.

Laia Arbonés. Unitat VIH Hospital de Mataró. Des de l’any 2019 a la nostra unitat estem fent teràpia preventiva amb persones en risc d’infectar-se. És una pastilla al dia i l’eficàcia, si es pren, és molt bona. Actualment, a l’hospital tenim unes 50 persones en tractament preventiu.

Aquest 2022 El nombre de diagnòstics ha caigut un 20% respecte a l'any anterior. Actualment, hi ha 33.365 persones viuen amb la infecció a Catalunya. Els homes representen el 81% del total de casos. La mitjana d'edat de les persones que viuen amb el VIH és de 37 anys.