Les infermeres reivindiquen la seva funció i la manca de professionals sanitaris

En el marc del Dia Internacional de la Infermeria, el col·lectiu ha posat sobre la taula la tasca feta durant la pandèmia i les mancances que arrossega el sistema sanitari des de fa anys

Les infermeres reivindiquen la seva funció i la manca de professionals sanitaris

Cada 12 de maig es commemora el Dia Internacional de la Infermeria. Aquest col·lectiu sanitari ha guanyat visibilitat durant la pandèmia ja que són les que han hagut d’afrontar el dia a dia de l’evolució del coronavirus. Una situació que les va agafar desprevingudes i sense els recursos necessaris però que els hi va exigir continuar al peu del canó.

Un dels moments més delicats que ha viscut el col·lectiu d’infermeria ha estat, tal com afirma Alba Riera, Infermera d’Urgències de l’Hospital de Mataró, acompanyar els pacients amb Covid a la mort perquè no haguessin d’afrontar-la sols. Tot i que aquest procés l’encaren diàriament, Riera reconeix que en una situació normal els pacients estan acompanyats dels seus familiars, una companyia que ha desaparegut a causa de les restriccions derivades de la pandèmia i que ha estat substituïda per la cara més humana de les infermeres.

La mort forma part del nostre procés existencial. Sí que és cert però, que durant la pandèmia ha estat especialment dur i cruel. Fins ara els propis familiars podrien entrar dins del servei d'urgències per donar la mà als seus familiars. Ara amb la pandèmia, aquestes mans les hem hagut de donar les infermeres. I les hem donat de tot cor. En cap moment, cap pacient per part d'una infermera, ha mort sol. Sempre hem hagut de fer el cor fort perquè som infermeres però també persones.

La pandèmia ha tornat a posar damunt la taula la gran quantitat de mancances que arrossega el sistema sanitari. Pel que fa a les infermeres, a Espanya hi ha un dèficit de 120.000 professionals i a Catalunya, aquesta xifra arriba a les 24.000. És per això que reclamen l’augment del nombre sanitaris, la millora de les infraestructures, la compra de nous materials o la disminució de ràtios de pacients per cada professional. A més, també reivindiquen la seva funció. Una funció que tal com detalla Alba Riera va més enllà de la cura dels pacients durant una malaltia.

No només hem de comptar que la infermera és la persona que et mirarà la tensió arterial o que t'administrarà una medicació o un injectable. La nostra professió té un ventall tan ampli i a dia d'avui en una població tan envellida, és bàsic i fonamental el rol de la infermera i per això aquesta necessitat enorme en comparació amb la resta de països europeus.

De cara al futur Riera també planteja que s’ha de fer front a la fugida d’infermeres a l’estranger. Detalla que en altres països d’arreu d’Europa les condicions laborals són més competitives i és per això que moltes infermeres opten per marxar. Un problema que a la llarga acabarà empobrint el sistema sanitari local.

Informa: L.Sanmiquel