La pandèmia redueix el nombre de casos diagnosticats de Sida

L'Hospital de Mataró tracta actualment uns 500 infectats de VIH

Aquest dimecres, 1 de desembre, es celebra el Dia Mundial de la Sida, una data que es recorda des de fa 40 anys amb l'objectiu de reduir l'estigmatització que encara pateixen alguns malalts de VIH. Segons les últimes dades, a Catalunya, hi ha unes 33.000 persones infectades que conviuen amb la malaltia, de les quals prop de 500 són tractades a l'Hospital de Mataró.

El doctor Lluís Force, especialista en malalties infeccioses de l'Hospital de Mataró, ha explicat en el programa 'El Mirador' que aquest últim any i mig s'han diagnosticat menys casos de sida a causa de la pandèmia. Segons Force, l'afectació de Covid ha dificultat l'accés al sistema sanitari en alguns casos, però també ha limitat les relacions socials i, en conseqüència, les trobades sexuals, que són principal via de contagi del virus.

Force també ha explicat que a Catalunya 4 de cada 10 casos de Sida s'han diagnosticat amb retard, perquè el virus, que es transmet a través de la sang, no dona símptomes fins que no passa un temps. Per això ha afirmat que cal prendre mesures de prevenció en situacions de risc i que cal fer-se la prova. En aquest sentit, el metge ha insistit que l'ús del preservatiu és bàsic, ja que el 80% dels contagis del VIH es produeixen per la via sexual i no sempre s'utilitza.

Des que es va diagnosticar el primer cas de VIH fins ara s'han comptabilitzat 79 milions de persones infectades arreu del món. En l'actualitat, la sida es pot tractar amb medicaments si no està en fase avançada. El tractament, que permet dur una vida normal, també s'administra a l'Hospital de Mataró.