''La informació i l’acompanyament són bàsics durant la lactància''

En el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna parlem amb Mariona Pons Maresma, llevadora de l’ASSIR Mataró, sobre els beneficis de la llet materna tant per als nadons com per a les mares.

<a href='https://www.freepik.es/fotos/madre-bebe'>Foto de madre bebe creado por cookie_studio - www.freepik.es</a>
Foto de madre bebe creado por cookie_studio - www.freepik.es

Entre l’1 i el 7 d’agost se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna. És una de les dues ocasions anuals que marca el calendari per recordar la importància i els beneficis de la llet materna. No només per als nadons, sinó també per a les mares en la recuperació després del part. Tot i que a casa nostra la celebració més sonada és la Setmana Europea de la Lactància Materna, que té lloc el mes d’octubre, els primers dies d’agost també són una bona excusa per informar-ne. Precisament la informació i l’acompanyament tenen un paper clau en la lactància. Així ho destaca Mariona Pons Maresma, llevadora de l’ASSIR Mataró. Condueix el grup de suport a la lactància que, cada dimarts a les 11h, té lloc al CAP Ronda Prim. Allà, les mares reben el seu suport alhora que comparteixen quasi dues hores amb altres lactants.

Mariona Pons Maresma, llevadora ASSIR Mataró, de l'Institut Català de la Salut: “La lactància és el primer regal que ens dona el nostre cos per als nostres fills. Per això és bàsic que les mares tinguin informació i suport. Hi ha molts mites i informació que, sovint, és negativa. El paper dels professionals és donar acompanyar i, si surt algun inconvenient, ajudar a reconduir-lo”

Per fer-ho, destaca que és essencial que els professionals es formin de manera contínua per tal d’estar al dia i oferir la informació que les mares necessiten per poder gaudir de la lactància.

Mariona Pons Maresma, llevadora ASSIR Mataró, de l'Institut Català de la Salut: “Va haver-hi una època en què no s’alletava tant i, a vegades, les mares d’avui dia reben missatge negatius sobre la lactància que venen dels entorns més propers. Nosaltres incidim en què va ser cosa d’una època. Ara, per sort, ja fa uns quants anys que les dones ho demanen. Potser per això ens hi hem bolcat més, perquè hi ha una necessitat d’acompanyant i d’investigació.

Quins són els beneficis de la llet materna?

Mariona Pons Maresma, llevadora ASSIR Mataró, de l'Institut Català de la Salut: “És el millor aliment i l’únic que necessiten els nadons durant els sis primers mesos de vida. Per sort tenim llets de fórmula pels casos en què no és possible. Però els beneficis no es poden igualar. Per exemple, a l’estiu es produeix amb un mica més d’aigua perquè el nadó estigui satisfet en els dies de més calor. A l’hivern als països on fa molt fred, fa una mica més de greix perquè aclimatar-los. Això no ho podem aconseguir d’una altra manera”

Uns beneficis que es fan extensius a les mares. Permet una recuperació fisiològica més ràpida després del part. A més, hi ha estudis que indiquen que ajuda a la prevenció del càncer de mama i d’ovaris. Però estem adaptats, com a societat, a les necessitats que tenen els nadons i les mares durant la lactància?

Mariona Pons Maresma, llevadora ASSIR Mataró, de l'Institut Català de la Salut: “En l’àmbit laboral, per exemple, anem una mica endarrerits. L’OMS diu que el nadó només necessita llet materna durant el primer mig any, però les mares s’han de reincorporar a la feina a les 16 setmanes. Això cal treballar-ho”

Un dels objectius de la Setmana Mundial de la Lactància Materna d’aquest any és remarcar aquesta realitat davant els governs perquè les dones puguin passar més hores amb els seus fills. Pons destaca que, en paral·lel, cada vegada hi ha més dones que els consulten com allargar la lactància.

Informa: L.Cera