La Covid-19 ha impedit el diagnòstic del 12% dels càncers durant el 2020

Aquest és el percentatge que ha donat a conèixer el Departament de Salut de la Generalitat en el Dia Mundial contra el Càncer.

El coronavirus ha estat la pandèmia protagonista de l’any 2020 i sembla que també ho serà durant aquest 2021. Tot i que hagi acaparat tota l’atenció dels mitjans i els recursos de mig món, cal recordar que hi ha una ‘pandèmia silenciosa’ tal com l’anomena la doctora Pilar Lianes, cap d’oncologia del Consorci Sanitari del Maresme, com és el càncer que encara no té cura i que segueix emportant-se les vides de moltes persones any rere any.

Aquest dijous dia 4 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer el Departament de Salut de la Generalitat ha donat a conèixer que durant l’any passat es van diagnosticar un 12% menys de càncers. Els motius que expliquen aquesta xifra són diversos. D’una banda, per exemple, la pandèmia ha impedit dur a terme cribratges entre la població sana que permeten detectar càncer molt precoços que encara no presenten símptomes. D’altra banda, el coronavirus també ha instaurat una por entre els pacients que els impedeix anar a l’Hospital a realitzar-se proves de diagnòstic o, fins i tot, tractaments per combatre la malaltia. Així ho ha explicat Pilar Lianes, cap d’oncologia del CSdM al programa el Mirador.

Tot i que és cert que el càncer va provocar més morts l’any passat que el coronavirus, Lianes insisteix que hi ha un bri d’esperança. Està demostrat que més del 60% de persones que han patit un càncer han aconseguit curar-se.

La doctora Lianes posa èmfasi en la necessitat de ‘no paralitzar-nos per la por’ quan es nota que alguna cosa no va bé en l’organisme. De fet, Lianes recorda que detectar el càncer d’una manera precoç i començar el tractament adequat a temps és imprescindible per intentar curar la malaltia.

Actualment els càncers més diagnosticats en homes són en primer lloc el de pròstata, en segon lloc el colorectal i seguidament el de pulmó. En les dones canvia el primer, que és el de mama en el seu cas. De cara aquest 2021 s’estima que es detectaran 280.000 nous pacients que desenvoluparan un càncer, 160.000 homes i 120.000 dones.

Informa: L.Sanmiquel / I.Sanz