La comunicació amb els fills, clau per evitar el bullying

La Referent de benestar emocional i de la comunitat i psicòloga del CAP Ronda Prim, Dolors Morales, detalla algunes eines per detectar i tractar l'assetjament infantil

Fotografia: tvmataró

Educar els fills perquè tinguin la confiança necessària per explicar qualsevol problema als pares. Aquesta és la clau, segons la Referent de benestar emocional i de la comunitat i psicòloga del CAP Ronda Prim de l'Institut Català de la Salut, Dolors Morales, per poder actuar davant de qualsevol cas d'assetjament, sigui físic, psicològic, escolar o cibernètic.

El bulliyng provoca canvis de comportament entre els infants sense que hi hagi un motiu aparent. Poden estar més irritables, nerviosos o tristos. Alguns eviten fer coses que abans els agradava fer. D'altres acaben patint símptomes físics, com mal de panxa. També pot aparèixer insomni, dèficit d'atenció i en els casos més greus, fins i tot, autolesions o idees de treure's la vida. Els símptomes són variats, però l'element comú és la pèrdua de confiança i cal treballar per recuperar-la.

Dolors Morales, Referent de benestar emocional i de la comunitat i psicòloga (ICS): "Per recuperar l'autoestima podem fer un entrenament en assertivitat. L'assertivitat és la capacitat de dir el que es pensa des del respecte i l'educació. Aquests nens han perdut aquesta capacitat de queixa i manifestació. Hem d'educar-los de manera que tinguin un nivell de confiança adequada i que en un moment donat ens puguin explicar qualsevol mena de problema".

No són només els infants que pateixen bullying els que han de ser tractats. És tant o més important que ho facin també els assetjadors. Gairebé totes les persones que tenen aquest perfil tenen una manca d'empatia. La seva manera de relacionar-se està distorsionada i sovint influenciada per un model que poden veure a casa on hi ha una figura dominant i una de submisa.