L’hospital de Mataró recondueix el conflicte obert amb els metges

Els professionals i la gerència del centre hospitalari signen un acord per a modificar les condicions laborals de les guàrdies. Metges de Catalunya manté l'amenaça d'aturada del servei si no s'atenen totes de les seves demandes.

El conflicte entre el col·lectiu de metges i la gerència de l'hospital de Mataró rebaixa el to i totes dues parts han signat un acord per modificar el pacte de guàrdies mèdiques vigent. Un document que es va signar fa deu anys i que s'havia prorrogat el 2015.

L'anunci arriba després que els facultatius, a través de Metges de Catalunya, anunciessin que deixarien de fer guàrdies voluntàries el novembre si no es milloraven les condicions laborals i retributives d'aquest servei.

Jordi Cruz, president de Metges de Catalunya i vicepresident del comitè del CSdM: Aquest acord és relatiu a les hores voluntàries de l'atenció continuada que afecten els professionals que tenen més de 45 anys i que no estan obligats a fer-les, però les fan; i els que tenen menys de 45 anys i han sobrepassat les 384 hores anuals. L'acord de millora de la retribució seria entre el 120 i el 150%.

L'acord no recull totes les demandes del personal, però les dues parts s'han compromès a mantenir obertes les negociacions per intentar tancar definitivament el litigi. Els metges reclamen que l'endemà d'una guàrdia computi com una jornada treballada. També reivindiquen que es defineixi més clarament les retribucions d'una guàrdia sobrevinguda i que es regulin millor els torns d'urgències.

Jordi Cruz, president de Metges de Catalunya i vicepresident del comitè del CSdM: Sabem que a les negociacions les dues parts han de perdre plomes, però el que tampoc podia ser és que ens diguessin zero a tot. Si les coses van ben encaminades no crec que calgui plantar-se, però si no ho fan, ho tornarem a plantejar.

La direcció del Consorci Sanitari del Maresme ha emmarcat aquest pacte amb els facultatius amb el fet que l'organisme hagi recuperat l'autonomia de gestió. En aquest sentit, han assegurat que l'acord és el primer exemple del retorn a la normalitat de la negociació col·lectiva. A més, recorden que les millores aplicables el 2023 estaran condicionades a l'aprovació, per part del Parlament de Catalunya, dels pressupostos per a l'any vinent.

Vaga de metges, el 25 i 26 de gener

D'altra banda, Metges de Catalunya, el sindicat majoritari del personal mèdic, ha anunciat la convocatòria d'una vaga de facultatius de la sanitat pública per al 25 i 26 de gener. L'organització fa una crida als facultatius perquè encapçalin "una mobilització històrica" per reconstruir el sistema, ja que considera que la situació actual és insostenible per la sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals.

A més, avisa que les dues jornades d'aturada poden tenir continuïtat segons com evolucioni la situació. Metges de Catalunya va presentar fa uns dies al Parlament més de 50.000 signatures per a la millora de la sanitat pública i va alertar del risc de la continuïtat del servei públic de salut. La crida de vaga va dirigida als 25.000 metges que el sindicat calcula que treballen al sistema sanitari públic de Catalunya, en tots els àmbits assistencials.

Informa: Ll. Martínez