L’EMA troba un vincle entre la vacuna d’AstraZeneca i els casos de trombosis

Malgrat aquesta confirmació, l’Agència Europea del Medicament continua defensant que els beneficis que aporta la vacuna d’AstraZeneca superen ‘amb escreix els riscos’.

Aquest dimecres a la tarda l’Agència Europea del Medicament ha confirmat la vinculació entre els casos poc comuns de trombosis i la vacuna d’AstraZeneca. És per això que a partir d’ara, aquesta simptomatologia s’ha inclòs dins la llista d’efectes secundaris molt poc freqüents. Així ho explica Emer Cooke, Directora Executiva de l'EMA. 

El comitè després d’una anàlisi molt exhaustiu ha conclòs que els informes que s’han rebut de coagulació sanguínia inusual després de la vacunació amb AstraZeneca s’haurien d’anomenar com a possibles efectes secundaris de la vacuna.

Malgrat això, des de l’EMA continuen assegurant que els beneficis d’aquest preparat són molt superiors als riscos. Per aquest motiu es mostren contundents i continuen animant a la ciutadania a posar-se la vacuna d’AstraZeneca.

Fins ara l’EMA afirma haver registrat només 169 casos de coàguls a la sang dels 34 milions de dosis que s’han subministrat a països de la Unió Europea. La majoria de les persones que presentaven aquests símptomes eren dones menors de 60 anys i els hi han aparegut 15 dies després d’haver rebut la dosi d’aquest preparat. L’Agència Europea del Medicament però es mostra prudent a l’hora d’establir un perfil de persona la qual sigui més propensa a desenvolupar aquests símptomes.

Per tal d’evitar possibles complicacions derivades d’aquest efecte secundari, des de l’EMA alerten que és important que en el cas de desenvolupar símptomes vinculats a la trombosis, es precisi immediatament assistència mèdica. Els símptomes més freqüents són: la falta d’alè, el dolor de pit, cames inflades, dolor abdominal persistent, mals de cap que perduren en el temps, visió borrosa o petites taques de sang sota la pell més enllà del lloc on es va posar la injecció.

Informa: L.Sanmiquel