L’aïllament domiciliari, el millor remei per persones asimptomàtiques de Covid

Algunes de les recomanacions més repetides pels professionals sanitaris són les d’aïllar la persona asimptomàtica a una habitació individual, ventilada i evitar al màxim el contacte amb les persones convivents

Més de 90 milions de persones al món han patit o pateixen coronavirus. Tot i que algunes presenten complicacions i acaben sent derivades a les Unitats de Cures Intensives, la majoria són asimptomàtiques. Malgrat no presentar símptomes, per evitar la propagació del virus se’ls recomana fer un aïllament domiciliari de, com a mínim, 10 dies. Ana Roces, Infermera d’assistència primària al CAP Cirera Molins, recorda que és el mètode més efectiu per frenar l’expansió de la Covid-19 ja que segons un estudi publicat recentment, 7 de cada 10 persones es contagien a casa.

Però com s’ha de dur a terme aquest aïllament perquè sigui efectiu? La infermera Ana Roces va explicar al programa El Mirador que la persona amb Covid-19 s’ha de tancar en una habitació individual, ventilada i ha de procurar minimitzar al màxim qualsevol contacte amb els convivents.

És molt important que el pacient aïllat no quedi desatès i pugui cobrir les seves necessitats sense haver d’abandonar l’habitació. Aquí juga un paper fonamental el seu cercle més proper.

I què s’ha de fer quan es comparteix, per exemple, un mateix lavabo? Roces reconeix que són molts els pacients que es troben davant d’aquesta casuística. És per això que recomana que la persona contagiada surti de l’habitació amb mascareta, faci servir gel hidroalcohòlic i una vegada acabi d’utilitzar el bany, una altre membre de l’habitatge el desinfecti.

El mateix passa amb els coberts i els plats que aquesta persona faci servir. No es poden barrejar amb els de la resta de convivents ni en el rentaplats. Aquesta recomanació també es pot extrapolar a com tractar els residus que generi la persona contagiada.

Finalment, Roces subratlla que és molt important tenir la ment ocupada durant el període de confinament. Llegir llibres, mirar la televisió o sèries, escoltar música... tot plegat és imprescindible per evitar seqüeles mentals futures.  

Informa: L.Sanmiquel