Fan un estudi per reconstruir volum del mugró en pacients oncològiques

Les infermeres de Can Ruti Mariona Urbano i Isabel Granados, finalistes de la beca del Consejo General de Enfermería. Amb l'estudi volen 'reconstruir el mugró amb àcid hialurònic per augmentar l'autoestima de les dones que han patit càncer de mama'.

Les infermeres Isabel Granados i Mariona Urbano, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
Les infermeres Isabel Granados i Mariona Urbano, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

Dues infermeres de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Ran Ruti), finalistes de la beca “En la piel de la Enfermera” que atorga el Consejo General de Enfermería. Són Isabel Granados i la mataronina Mariona Urbano, que va estudiar el Grau d’Infermeria al Tecnocampus. Des de la seva especialització en dermoestètica i imatge corporal, estan treballant en un estudi de reconstrucció del mugró amb àcid hialurònic. És la mateixa tècnica que s’utilitza en estètica per augmentar llavis o pòmuls. En el cas de les pacients que ha patit un càncer de mama, després de la reconstrucció del pit s’aplica micropigmentació per reconstruir la imatge del mugró. Amb l’àcid hialurònic, la reconstrucció és més completa perquè el mugró adquireix relleu. Ja ha realitzar amb èxit dues reconstruccions amb aquesta tècnica. Ara cal l’aprovació del Comitè d’Ètica de Can Ruti i l’estudi podria desenvolupar-se àmpliament a partir de la tardor. Mariona Urbano i Isabel Granados van presentar el projecte en el marc del XXI Congrés Català de Sinologia i Patologia Mamària i la III Reunió d’Infermeria en Sinologia celebrat el 8 de juny a Santa Susanna.

MARIONA URBANO, infermera

La reconstrucció del complex arèola-mugró a través de la infiltració d’àcid hialurònic reticulat, per donar-li més projecció, més volum en aquesta mama, que ha estat vasectomitzada i per tant no té cap tipus de volum. Hi ha la reconstrucció amb micropigmentació, que és una espècie de tatuatge, que aparentment sembla un pit sa. I per què no podem ficar-li projecció? I així les dones recuperen una mica l’aspecte habitual.

ISABEL GRANADOS, infermera

Nosaltres volem fer l’assaig per poder demostrar que realment aquesta tècnica augmenta l’autoestima de les senyores, va bé, el temps de duració, que no hem tingut cap problema... La nostra idea no és que es quedi en un estudi que tingui principi i fi, sinó que es converteixi en una tècnica que l’ICS, en aquest cas Can Ruti, ho ofereixi a les seves pacients. I fins i tot ampliar-ho a un estudi multicèntric.

El Congrés estava organitzat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i la Societat de Sinologia i Patologia Mamària. Durant la jornada també es va celebrar la XXI Reunió de Sinologia dels Hospitals de Catalunya.