Es redueix la pressió per casos de Covid als CAP’s

L’experiència d’aquests últims mesos també està permetent repensar alguns dels aspectes de l’atenció primària

La pressió assistencial a l’atenció primària per casos de Covid-19 està començant a baixar lleugerament, tot i que les dades encara són altes. Després de setmanes de dedicació molt centrada en la detecció i seguiment de nous contagis, el descens de casos de Covid-19 i de la positivitat de les proves que realitzen, els centres d’atenció primària estan tornant a recuperar part de la seva activitat habitual, com l’atenció a altres problemes de salut o el seguiment de pacients amb patologies cròniques. Unes funcions, però, que a diferència de la primera onada, l’atenció primària ha seguit fent durant la segona onada. El director d’Atenció Primària al Barcelonès Nord i el Maresme de l’Insistut Català de la Salut, Joaquim Verdaguer, explica que el fet de tenir menys professionals de baixa gràcies a tenir més material de protecció i també una millor organització que els mesos de març i abril ha permès mantenir de manera rotatòria una part del personal dedicat sempre a les tasques habituals de l’atenció primària.

L’experiència d’aquests últims mesos també està permetent repensar alguns dels aspectes de l’atenció primària. Entre d’altres, Verdaguer destaca la creació d’un perfil nou, que s’encarregarà de gestionar els casos dels pacients amb malalties cròniques per simplificar o agrupar les visites i proves que s’ha de fer i millorar l’eficiència. També es preveu mantenir les consultes telemàtiques per fer seguiment de pacients crònics en aquelles visites que no requereixin presencialitat.

A nivell epidemiològic, un dels principals canvis d’aquestes últimes setmanes ha estat la introducció dels testos d’antígens, que permeten saber si una persona té la Covid-19 en qüestió de minuts. Això està permetent, segons Verdaguer, poder indicar als pacients positius les pautes que hauran de seguir al moment i detectar els seus contactes de manera instantània fet que ajuda a tallar cadenes de contagis.

Informa: S.Ruiz