Es dispara l’atenció pediàtrica per bronquiolitis aguda

El virus que provoca aquests episodis afecta sobretot a menors de 4 anys i esdevé més greu quan el nadó té menys de 6 mesos

Creixen les visites a urgències i els ingressos per bronquiolitis aguda en infants a l’Hospital de Mataró. Aquest cap de setmana les urgències pràcticament s’han duplicat a causa d’aquesta infecció causada pel Virus Respiratori Sincitial (VRS).  El virus afecta especialment els infants menors de 4 anys, però com més petit és l’infant, més es complica.

Abans de la pandèmia, aquest virus apareixia cada any, però ho feia en els mesos de més fred i amb una incidència menor.

Eduard Lobera, Cap de pediatria de l'Hospital de Mataró: "La incidència de casos diaris era d'uns 1200 al dia, quan estàvem al pic màxim del brot i ara, en canvi, estem als 1200-1400 casos diaris i encara no hem assolit el cim. No podem parlar de desbordats, però sí que estem molt tensats. Això vol dir que tenim un volum d'entre un 30-40% més alt de visites a urgències i també un percentatge més gran del normal de nens ingressats a la planta de pediatria".

Davant d’aquest virus, no hi ha cap tractament eficaç. Els antibiòtics no serveixen  i els tractaments habituals en crisis d’asma, no responen. Convé donar antitèrmics i assegurar una bona hidratació. El millor tractament és la prevenció.

Eduard Lobera, Cap de pediatria de l'Hospital de Mataró: "Rentar-nos molt bé les mans, protegir-nos amb mascareta si tenim símptomes respiratoris, evitar el contacte amb persones que estan constipades, evitar portar-los a llocs amb un volum gran de gent i no fumar en presència dels nens".

S'espera que el dimarts 29 de novembre s'arribi al pic més alt de contagis del virus. La Covid-19 ha alterat els ecosistemes microbiològics i ara s’obren noves incògnites per saber si efectivament s’assolirà aquest cim el dia 29 o si amb l’entrada del fred, s’afegiran nous virus que complicaran més el panorama.