Els metges de l’hospital de Mataró engeguen la plantada de guàrdies

La protesta dels professionals pot alterar el funcionament dels serveis del centre, deixant sense especialistes les nits, els caps de setmana i els dies festius

Fotografia: tvmataró

Els metges de l'hospital de Mataró comencen avui la plantada indefinida i no faran més guàrdies no obligatòries. Els professionals reclamen millors condicions laborals i retributives. La protesta dels facultatius pot alterar el funcionament dels serveis del centre, deixant les nits, els caps de setmana i els dies festius sense especialistes.

Un total de 80 facultatius ja ha comunicat a la direcció del centre hospitalari mataroní la seva renúncia a fer més guàrdies voluntàries a partir d'avui. La decisió s'ha pres després de dies de negociacions, que han resultat infructuoses, amb els responsables del Consorci Sanitari del Maresme. Malgrat això, les dues parts enfrontades no donen per trencada la taula de diàleg i està previst que es tornin a reunir aquest dijous per intentar desconvocar l'aturada.

Les demandes dels metges passen perquè l'endemà d'una guàrdia computi com a jornada treballada. També reclamen una millora retributiva substancial del preu de l'hora d'aquest servei voluntari.

Jordi Cruz, vicepresident del comitè del CSdM i president de Metges de Catalunya: Una aturada salvatge no la farem perquè som molt conscients de quin és el nostre producte: la ciutadania i els pacients. Esgotarem les negociacions fins al final.

Per la seva banda, el Consorci Sanitari del Maresme assegura que les guàrdies estan pactades des de fa anys. Tot i entendre que aquest servei hauria d'estar millor recompensat econòmicament, la direcció de l'hospital de Mataró manté que un increment salarial ha d'estar condicionat als pressupostos de l'organisme. Segons el consorci, el bloqueig dels facultatius no hauria d'afectar els usuaris, ni hauria de suposar que s'hagin d'anul·lar proves, visites o cirurgies programades.