Els comuns arrenquen el compromís del Govern per al nou sociosanitari

El Departament de Salut iniciarà la redacció del projecte el primer trimestre del 2023, tan bon punt l'Ajuntament posi el solar a disposició del Servei Català de la Salut

Els comuns han aconseguit que el Govern de la Generalitat es comprometi per escrit a tirar endavant el nou centre sociosanitari que ha de substituir l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. L'acord s'ha inclòs en el document que aquest dimecres han signat el president, Pere Aragonès, i la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, per desencallar els pressupostos de la Generalitat del 2023.

El Departament de Salut iniciarà la redacció del projecte assistencial el primer trimestre de l'any que ve, tan bon punt l'Ajuntament posi el solar a disposició del Servei Català de la Salut. Uns terrenys que es troben just davant de l'hospital de Mataró i que encara no s'han pogut cedir formalment.

Sergi Morales, cap del grup d'En Comú Podem Mataró: Avui podem estar satisfets perquè gràcies al nostre grup i amb aquest acord, que ja s'ha signat, entenem que no hauria d'haver-hi més demora i aconseguirem que durant el 2023 s'iniciï la redacció d'aquest projecte tan important, que ha de permetre fer un salt de les 75 places que tenim a l'antic hospital de Sant Jaume fins a les 200 que tindrà el nou centre d'atenció sociosanitària per a tota la comarca.

Morales destaca que l'acord és "bo" per al país i, particularment per a la ciutat, ja que té com a principal objectiu avançar en "l'escut social" de les persones perquè la crisi "no la tornin a pagar les classes treballadores i mitjanes". En aquest sentit, assenyala l'increment del pressupost obtingut destinat a l'atenció primària.

Sergi Morales, cap del grup d'En Comú Podem Mataró: En l'àmbit de la salut, hem aconseguit que passem d'una destinació del pressupost del 17% per a l'atenció primària al 20% del pressupost de l'any que ve, i assolir el 25% que anem reclamant, el 2025. Això volem que es tradueixi en el fet que les visites als metges de capçalera, que es demoren fins a 30 dies, es redueixin en un màxim de 5 dies. També es millora la dotació del dentista públic i l'àmbit de la salut mental, especialment per als joves.

Els comuns també han forçat el Govern perquè el parc públic d'habitatges s'incrementi amb 4.600 pisos més i se n'incorporin 500 a la mesa d'emergència. En l'àmbit de la transició ecològica, Sergi Morales subratlla els 5 milions que la Generalitat destinarà per a impulsar oficines empresarials arreu del país com la que s'ha creat a Mataró, juntament amb la PIMEC, o la línia d'ajuts que s'obrirà perquè particulars i comunitats puguin instal·lar-hi plaques fotovoltaiques.

Crida al PSC perquè se sumi a l'acord

El líder dels comuns mataronins, Sergi Morales, ha aprofitat per fer una crida al PSC perquè s'afegeixi a l'acord i permeti donar via lliure als pressupostos de la Generalitat. Conscient que amb els 8 diputats que té la formació no n'hi ha prou per aprovar els comptes de l'any que ve, Morales creu que després de la sortida de Junts per Catalunya del Govern de la Generalitat és més necessari que mai vertebrar una nova majoria d'esquerres al Parlament. Una aliança que passa per incorporar els socialistes al pacte i que, segons el cap del grup d'En Comú Podem Mataró, és un reflex de "la majoria social de Catalunya".

Sergi Morales, cap del grup d'En Comú Podem Mataró: Mai 8 diputats havien aconseguit tant en el Parlament. Som indispensables, però no som suficients. Per tant, és més necessari que mai que el PSC se sumi i es posi al servei del país. En un context de crisi és imprescindible que els socialistes se sumi a aquesta nova majoria d'esquerres per avançar i perquè l'any que ve tinguem nous pressupostos, que incorporen més de 3.000 milions d'euros per fer front a les demandes que necessita la gent de tot aquest país.