El tractament amb PrEP redueix contagis per VIH en conductes de risc

La doctora Laia Albiach, de la Unitat Funcional VIH de l'Hospital de Mataró, explica a l'Entrevista que 'el tractament és diari i s'administra en persones que tenen una vida sexual de risc' i per tant exposades a contraure el viurs VIH.

La doctora Laia Albiach, membre de la Unitat Funcional VIH de l'Hospital, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
La doctora Laia Albiach, membre de la Unitat Funcional VIH de l'Hospital, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

La doctora Laia Albiach, de la Unitat Funcional VIH de l’Hospital de Mataró, explica a l’Entrevista de Mataró Ràdio que quan se sospita que hi ha un contagi per VIH cal actuar en tres aspectes clau: diagnòstic, tractament i tallar la cadena de contagi.

LAIA ALBIACH, metgessa Consorci Sanitari del Maresme
Fer un diagnòstic el més aviat possible, posar tractament el més aviat possible i aconseguir una càrrega viral indetectable perquè no contagiïn i transmetin més; trencar la cadena. Aquesta és una mesura per quan ja el tinguem, ja tinguem la infecció.

Pel que fa a la prevenció en casos de conductes sexuals de risc i l’ús del preservatiu no és habitual, existeix un tractament preventiu amb PrEP o Profilaxis de Prexposició, aprovat a l’estat espanyol des 2019. S’administra en persones que no estiguin contagiades, però que per les seves relacions poden estar exposades al virus. 

LAIA ALBIACH
I donem aquest tractament, el tractament de la PrEP, que són dos components antiretrovirals, un fàrmac que administrem i donem de forma diària. S’ha vist que és pràcticament 100% efectiu si l’adherència és correcte. És a dir, es redueix el risc. 

En aquests casos de conductes de risc, a banda de l’administració de la PrEP, també es fan controls trimestrals per malalties de transmissió sexual. Segons la doctora Albiach, el perfil no són només homosexuals, sinó també heterosexuals a partir dels 16 anys.