La doctora Laia Albiach, de la Unitat Funcional VIH de l'Hospital de Mataró, explica a l'Entrevista que 'el tractament és diari i s'administra en persones que tenen una vida sexual de risc' i per tant exposades a contraure el viurs VIH.

La doctora Laia Albiach, de la Unitat Funcional VIH de l’Hospital de Mataró, explica a l’Entrevista de Mataró Ràdio que quan se sospita que hi ha un contagi per VIH cal actuar en tres aspectes clau: diagnòstic, tractament i tallar la cadena de contagi.
LAIA ALBIACH, metgessa Consorci Sanitari del Maresme
Fer un diagnòstic el més aviat possible, posar tractament el més aviat possible i aconseguir una càrrega viral indetectable perquè no contagiïn i transmetin més; trencar la cadena. Aquesta és una mesura per quan ja el tinguem, ja tinguem la infecció.
Pel que fa a la prevenció en casos de conductes sexuals de risc i l’ús del preservatiu no és habitual, existeix un tractament preventiu amb PrEP o Profilaxis de Prexposició, aprovat a l’estat espanyol des 2019. S’administra en persones que no estiguin contagiades, però que per les seves relacions poden estar exposades al virus.
LAIA ALBIACH
I donem aquest tractament, el tractament de la PrEP, que són dos components antiretrovirals, un fàrmac que administrem i donem de forma diària. S’ha vist que és pràcticament 100% efectiu si l’adherència és correcte. És a dir, es redueix el risc.
En aquests casos de conductes de risc, a banda de l’administració de la PrEP, també es fan controls trimestrals per malalties de transmissió sexual. Segons la doctora Albiach, el perfil no són només homosexuals, sinó també heterosexuals a partir dels 16 anys.