La Generalitat beca amb 100.000 euros Aims-Medical, l’start-up sorgida del Consorci Sanitari del Maresme, perquè porti la seva recerca al mercat i l’ampliï

Els investigadors de l’Hospital de Mataró que han creat un programa informàtic per detectar la disfàgia amb intel·ligència artificial continuen consolidant el seu projecte. La Generalitat els ha becat amb 100.000 euros per portar la seva recerca al mercat i ampliar-la. Entre d’altres coses, volen estudiar com detectar problemes amb l’alimentació o infeccions respiratòries entre la gent gran.
En concret, el Govern ha becat Aims-Medical, una start-up vinculada al Consorci Sanitari del Maresme que té com a responsable l’infermer investigador Alberto Martín. Ell i el seu equip treballen des de fa cinc anys en el desenvolupament d’un software que permet detectar la disfàgia o la dificultat d’empassar els aliments de forma sistemàtica i més ràpida que l’habitual.
Amb aquests diners, l’start-up podrà finançar el seu pla de negoci per als anys 2023 i 2024. El seu objectiu és aconseguit el que han fet amb l’estudi de la disfàgia fins ara, és a dir, desenvolupar tecnologies de cribratge massiu perquè, tant els hospitals com els centres d’atenció primària, puguin detectar abans i millor altres malalties que pateix la gent gran.
Alberto Martín, investigador: “Ara tenim diners per al 2023 i el 2024. Aquest suport és molt important, però també ens esperona per seguir treballar amb una patologia que té molt d’impacte. Ens continua encoratjant..”
El programa informàtic d’Aims-Medical permet saber si milers de persones tenen disfàgia en menys de 6 segons. El software llegeix l’historial clínic del pacient, tenint en compte més de 25.000 variables, i determina si té la malaltia o si pot patir-la. De moment, l’utilitzen a l’Hospital de Mataró i al de Sant Jaume i Santa Magdalena, però està previst que arribi en breu a 10 hospitals catalans més.
Informa: B. Doñate i L.Martínez