El CSdM xifra en una taxa de cicatrització del 90% les úlceres tractades

El Consorci té una Unitat de Ferides Complexes que compta amb diferents professionals i vetlla per prevenir les ferides que triguen més a cicatritzar

El Consorci Sanitari del Maresme fa tres anys que compta amb la Unitat de Ferides Complexes. Ara, però, ha volgut fer balanç i analitza les ferides i les cures de les persones que tenen úlceres de difícil cicatrització. De fet, la taxa de cicatrització és del 90 per cent, segons explica el mateix Consorci, de totes les úlceres tractades a través d’aquesta unitat. D’aquestes ferides, les més freqüents són les úlceres per pressió, que pateixen un 9 per cent dels pacients que es troben ingressats als hospitals i un 13 per cent, els que ho estan en centres sociosanitaris. També és habitual que els professionals es trobin a les seves consultes amb el que s’anomena ‘peu diabètic’ que afecta entre un 2 i un 3 per cent de les persones diabètiques. Les úlceres vasculars també són freqüents i les pateixen prop del 2 per cent del total de la població, amb més incidència entre les dones que no pas als homes.

Segons el Consorci aquest tipus de ferides poden trigar mesos a cicatritzar. Pràcticament la meitat de totes les úlceres que es detecten, però, en menys de tres mesos, es consideren cicatritzades, malgrat que hi ha encara un 17 per cent de persones que passen més de 10 mesos amb les ferides obertes. És per tot això que des del Consorci alerten de la importància de prevenir aquestes úlceres que provoquen, diuen, moltes molèsties i dolor als pacients i que, fins i tot, poden ser la causa d’ingressos hospitalaris. A la Unitat de Ferides Complexes hi ha professionals d’infermeria però també de cirurgia vascular, traumatologia, dermatologia i cirurgia plàstica. Tots ells demanen que les persones amb mala circulació procurin utilitzar mitges de compressió, vigilar i controlar el sobrepès, descansar i dormir amb les cames alçades, evitar l’ús de talons i de roba ajustada i fer activitat física diàriament.

M.Gómez