El CAP El Maresme estudia el risc de caigudes en gent gran

Professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut han impulsat un projecte pioner que pretén detectar de forma precoç el risc de patir caigudes que poden desembocar en lesions greus

Una caiguda pot causar lesions que alterin l’autonomia i la qualitat de vida, especialment en la gent gran. Professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut han impulsat un projecte pioner que pretén detectar de forma precoç el risc de patir caigudes. En una primera visita, els pacients passen una sèrie de proves per analitzar la seva condició física i l’estil de vida. Una posturografia per valorar el centre de gravetat i una retinografia per comprovar si hi ha relació entre les alteracions de l’ull i les de l’equilibri. Però també qüestionaris per avaluar la qualitat de vida i la funció cognitiva del pacient.

Pilar Montero, metgessa de família del CAP La Riera: "L'objectiu és identificar les caigudes abans que apareguin. Hi ha molts estudis de prevalença de caigudes un cop ja han aparegut, però no n'hi ha que es fixin en el nivell d'equilibri de la persona. Les caigudes tenen un munt de conseqüències, tant físiques com econòmiques i psicològiques per als pacients. Fins i tot són una de les causes més importants de mortalitat per accident. A nivell de síndromes geriàtrics és molt important intentatr pal·liar aquest tipus de caigudes en la població"

El CAP El Maresme és actualment l'únic centre d'atenció primària de Catalunya que duu a terme aquest estudi. Ho fa amb persones majors de 68 anys de Mataró com la Graciela. Té 72 anys i aquest dimecres ha fet les primeres proves. És la primera visita de les tres. D'aquí a tres mesos li donaran els resultats en un informe i d'aquí a divuit mesos en faran una comparativa repetint aquestes proves. Assegura que és molt conscient dels riscos que pot comportar una caiguda a la seva edat. 

Graciela Damburiana: "Primer m'han fet una prova visual i després proves d'equilibri i de força a les cames, per saber com tinc la musculatura. A aquesta edat, trencar-se un os ja és una complicació, tant per a un mateix com per als del seu voltant"

L’estudi, aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació de l’IDIAP Jordi Gol, està coordinat pel grup GRIDAES, un equip investigador que forma part de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS.