Dos estudiants de Disseny Industrial creen artèries en impressió 3D

El mataroní Adrià Portero i el barceloní Sergio Correas, estudiants UPC, diuen a l'Entrevista de Mataró Ràdio: 'Gràcies a les tecnologies obtenim un model que és superfidel a la realitat'. L'usen cirurgians de l'Hospital Sant Pau per fer pràctiques.

Sergio Correas i Adrià Portero, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
Sergio Correas i Adrià Portero, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

Dos estudiants de disseny industrial de la UPC han creat biomodels de l'artèria aorta i les artèries coronàries amb impressió 3D. El mataroní Adrià Portero i el barceloní Sergio Correas han treballat durant 4 mesos a la universitat per fabricar aquests simuladors d'artèries a tamany real i característiques realistes que serveixen per l'entrenament de cirurgians de l'Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. Amb el disseny dels dos estudiants, els metges poden practicar cateterisme cardíac i fer exploracions visuals per escòpia i assajar així futures intervencions reals amb més garanties.

 

ADRIÀ PORTERO, dissenyador industrial (UPC)
El projecte dels biomodels sorgeix dins l'àmbit pedagògic de la Universitat Politècnica de Catalunya, concretament d'una assignatura que és Disseny Integral del Producte.

SERGIO CORREAS, dissenyador industrial (UPC)
Havíem de tractar amb models que són orgànica que havien de ser, literalment, una part del nostre cos. Les artèries.

ADRIÀ PORTERO
Gràcies a les tecnologies obtenim un model que és superfidel a la realitat, completament exacte.

SERGIO CORREAS
Bàsicament s’utilitza per fer pràctiques als metges residents. En un principi això es feia en una persona real, directament. L'estudiant anava allà i el guiaven, però estàs davant d'una persona i si no es produeix bé...

ADRIÀ PORTERO
Jo crec que tenim aquesta vessant més ètica de poder practicar amb persones no reals.
Consisteix en reproduir les artèries coronàries amb un material que és elàstic, que és capaç de respondre de manera molt similar a la resposta fisiològica del cos humà. Podríem dir que es comporta de manera molt similar a la silicona.