Cunillera: ''La cinquena onada ens ha agafat a contrapeu''

La cinquena onada ha arribat en un moment imprevist per a tot el sector sanitari català, que afronta la situació amb menys personal de l’habitual per les vacances. Tot i les vacunes, l’alt nombre de contagis s’ha fet notar als hospitals

La incidència acumulada baixa dels 400 casos setmanals per 100 mil habitants per segon dia consecutiu a Mataró. Recordem que aquest indicador és el que determina si s’ha d’aplicar o no el toc de queda en un municipi. El llindar són els 400 positius setmanals per 100 mil habitants i a dia d’avui a Mataró la incidència acumulada és de 390. Per poder sortir del toc de queda, però, aquesta tendència a la baixa s’ha de mantenir durant una setmana.

La resta d’indicadors també es troben a la baixa. De fet, des de fa gairebé una setmana els casos es redueixen a la capital del Maresme. Durant l’última setmana se n’han detectat 509. Fa una setmana la xifra de positius setmanals era de 653.

El risc de rebrot i la velocitat de contagi també s’han reduït de forma ostensible durant l’última setmana. Les dades d’avui situen el risc de rebrot als 723 punts, quant fa una setmana superava els 1.050. La velocitat de contagi es manté per sota de l’1 per quart dia consecutiu, cosa que indica que la pandèmia es troba en fase de controlada a la capital del Maresme. Concretament, la Rt és avui de 0,81.

Tot i que les dades baixin a la ciutat, la situació a l’Hospital de Mataró encara és de preocupació. Així ho ha assegurat el gerent del Consorci Sanitari del Maresme, el doctor Ramon Cunillera, en una entrevista aquest matí al Mirador. Segons explica Cunillera, la cinquena onada ha agafat al sistema sanitari a contrapeu per les vacances dels treballadors, que ha afirmat, s’intentaran respectar. A hores d’ara, explica, que el sistema sanitari funciona entre el 60 i el 70% de la seva capacitat per aquest fet. A aquest fet s’hi suma l’elevat nombre de contagis de la cinquena onada. Tot i les vacunes, el nombre de casos ha sigut tant elevat que ha acabat repercutint als hospitals i les UCIs fent que la situació sigui delicada. 

Les vacunes també estan ajudant, segons Cunillera, a que el personal sanitari no s’estigui contagiant. A hores d’ara hi ha un 94% del personal vacunat. Això combinat amb l’efectivitat de les vacunes fa que no hi hagi brots de Covid-19 ara mateix entre el personal de l’Hospital de Mataró. Explica que sí que han realitzat cribratges en algunes unitats on havien aparegut casos puntuals de Covid-19, però que no s’han produït brots com en anteriors onades. Segons Cunillera a dia d’avui només hi ha 4 persones de baixa per coronavirus.

Segons les últimes dades del Consorci sanitari del Maresme, la pressió hospitalària s’ha reduït lleugerament.  Avui ha 38 persones ingressades a planta i 5 a l’UCI. Dilluns hi havia 42 persones a planta i 11 a l’UCI.

El pic de casos s’espera per la setmana vinent, segona va explicar el conseller de Salut Josep Maria Argimon. S’espera que la primera setmana d’agost a Catalunya s’arribin a les 700 persones ingressades en estat crític.