Crida als que hagin patit Covid-19 per donar plasma

El Banc de Sang organitza una campanya especial el pròxim 21 de gener

El Banc de Sang i Teixits fa una crida a totes aquelles persones que hagin patit Covid-19 i vulguin donar plasma als malalts que tenen coronavirus en aquests moments. Administrar aquest plasma, que conté els anticossos contra el coronavirus, podria ajudar als malalts a superar la Covid-19 més ràpidament. De fet, recentment dos estudis així ho avalen. Els resultats d’un assaig fet per la Clínica Mayo de Minnesota o els d’un altre assaig clínic fet a l’Argentina per la Fundació INFANT determinen que l’elevada concentració d’anticossos d’una persona que ha passat la Covid-19 fa disminuir el risc de mort en persones que tenen la malaltia en un estadi greu, si se li administra aquest plasma.

És per això que el Banc de Sang ha organitzat una campanya especial pel pròxim 21 de gener al Casal Aliança. Es farà a través d’una tècnica anomenada plasmafèresis que té una durada de 45 minuts i de la que l’organització en té molta experiència, només l'any passat en va fer més de 20.000. El procediment permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang es retornen directament al donant. Segons el Banc de Sang, aquesta utilització del plasma és un recurs terapèutic vàlid per superar la malaltia.

No tothom pot donar-ne

Les persones interessades a donar plasma, però, han de complir amb uns criteris molt concrets. D’entrada han de tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos. En el cas de les dones, no haver estat embarassada. El donant no pot haver estat transfós, però ha d’haver superat la malaltia fa més de 28 dies i menys de 3 mesos, així com tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la Covid-19.

Per assistir a la donació de plasma cal inscriure’s al formulari del Banc de Sang i abans del 21 de gener un equip mèdic contactarà amb la persona interessada.

M.Gómez